Kop logo vom Himmel hoch
Home - Dan Sus Dan So

Dan Sus Dan So

Onder de naam Dan Sus Dan So organiseert de stichting Vom Himmel hoch culturele manifestaties in verschillende historische kerken in oost-Nederland. Zeventien kerken werden vanaf september 2002 bezocht met de concertserie. Onder het kopje "archief" vindt u een compleet overzicht van de uitgevoerde concerten. Momenteel staan er nog geen nieuwe Dan Sus Dan So-concerten op het programma, maar er zijn plannen voor nieuwe uitvoeringen langs de IJssel en in het gebied van de Nederrijn.

Iedere oude kerk vertelt zijn eigen unieke verhaal dat in sfeer en akoestiek door het werk van vele generaties tot stand is gekomen. Bouwwijze en interieur zijn telkens anders, net als het dorp en het landschap eromheen. De stichting Vom Himmel hoch wil het voor iedereen mogelijk maken de cultuur te ervaren die historisch aan deze kerken verbonden is.

De kerkelijke cultuur zoals deze zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld is al net zo divers als de kerkgebouwen. Het gemeenschappelijk kenmerk zou je de 'devote stijl' kunnen noemen; de cultuurvormen lijken de eeuwen te kunnen trotseren. De schoonheid lijkt uit de hemel te zijn neergedaald; 'vom Himmel hoch', zoals Maarten Luther zei.
De stichting wil de verschillende devote tradities bijeenbrengen en probeert een verbinding te leggen tussen oude en hedendaagse cultuur.

Vom Himmel hoch probeert de programma's zo divers mogelijk samen te stellen. Behalve een gregoriaans ensemble en een organist treedt telkens een bont gezelschap muzikanten op, afgewisseld met voordracht van poëzie of oude mystieke teksten. De variatie van het programma komt tot uitdrukking in de naam: Dan Sus Dan So, naar een oude beschrijving van het orgelspel van Sweelinck.

Onder het kopje Musici vindt u de biografieën van de uitvoerenden die hebben meegewerkt aan de activiteiten.

In ons Archief vindt u een overzicht van de uitgevoerde concerten.