Kop logo vom Himmel hoch
Home - Moderne Devotie - December 2003

Moderne Devotie

Hoe zit het eigenlijk met de Mariakerk in Deventer?

Mariakerk Deventer

Het is al een tijdje stil rond de Mariakerk in Deventer.

Het is een devoot middeleeuws cultuurgoed aan de voet van de Lebuïnuskerk, waar volgens sommige verhalen Geert Grote begraven is.

Begin december was in het Deventer Dagblad te lezen dat het lichaam van Geert Grote, na zijn vroege dood in 1384, niet hier, maar een klein eindje verderop bij het Lamme van Dieseplein werd begraven. Dit bericht was afkomstig van een groep die een nieuw architectonisch monument voor de Moderne Devoot wil oprichten. Een uitgebreide publiekscampagne moet de Deventer bevolking ertoe bewegen diep in de buidel te tasten voor de Geert Groote herdenkingsplaats, want de aanvankelijk beraamde 450.000 euro is waarschijnlijk niet meer voldoende.

De ontwikkeling past bij andere manieren waarop we het gedachtengoed van de Moderne Devotie naar de hedendaagse tijd willen vertalen. Zo werd in Zwolle eens een standbeeld voor Thomas a Kempis gefinancierd door middel van een "Charity Diner" van de "Stichting Lions Helpen". Er schijnen zelfs plannen te zijn om voor enkele tonnen een verloren gegaan negentiende-eeuws PRAALGRAF van de mysticus te reconstrueren.

Eén ding is duidelijk: de beweging van de Moderne Devotie leeft als nooit tevoren!


Natuur en genade bewegen op verschillende wijzen

Mijn Zoon, let aandachtig op de bewegingen van natuur en op die van genade: zij bewegen zich op totaal tegengestelde wijze, maar het gebeurt met zulke subtiele verschillen dat er nauwelijks onderscheid te bespeuren is, tenzij voor een geestelijk en innerlijk verlicht mens. Alle mensen streven naar het goede en alle beogen iets goeds met hun woorden en daden. Zo komt het dat velen zich door de schijn van het goede laten misleiden.

Natuur is arglistig; zij lokt velen tot zich en verstrikt en bedriegt hen; zij heeft altijd zichzelf op het oog. Genade daarentegen is argeloos in haar wandel; zij onthoudt zich van iedere vorm van kwaad, zij komt niet aan met bedrieglijke voorwendsels en doet alles louter en alleen om God, in wie zij ook uiteindelijk haar rust vindt.

Natuur wil niet graag sterven, niet onderdrukt of overwonnen worden, niet de mindere zijn en zich niet vrijwillig onderwerpen. Genade echter legt zich toe op de versterving, biedt weerstand aan de zinnelijkheid, doet graag onder, verlangt overwonnen te worden, wil haar eigen vrijheid niet gebruiken, is gelukkig als zij onder tucht wordt gehouden en begeert over niemand te heersen, maar altijd te leven, te staan en te zijn onder God; en omwille van God staat zij klaar om zich nederig voor ieder menselijk schepsel te buigen.

Thomas a Kempis (ca. 1380-1471), De Navolging van Christus.
Vertaling: Gerard Wijdeveld. Kapellen/Kampen (1995), Uitgeverij Pelckmans/Uitgeverij Agora

Geplaatst: 17 december 2003