Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2002 - Horeca in Broerenkerk Zwolle van de baan

Nieuws

31 oktober 2002

Horeca in Broerenkerk Zwolle van de baan

De plannen om de Broerenkerk in Zwolle commercieel te exploiteren door middel van horeca zijn van de baan. De heer Borrel, eigenaar van de horecagroep die eerder de Zwolse Bethlehemsekerk aankocht, heeft van wethouder Berends een afwijzende brief ontvangen voor zijn plan de historische kerk commercieel uit te baten, zo heeft de stichting Vom Himmel hoch uit ambtelijke bronnen vernomen.

Wethouder Berends verklaart het uitgangspunt te hanteren "dat de kerk een meer cultureel gebruik zou moeten krijgen met behoud van het monumentale karakter en uitstraling van het gebouw." Hij geeft aan nog het meest geporteerd te zijn "van een plan dat namens een aantal instellingen en personen is ingediend waarbij het gebouw van het conservatorium bouwkundig en qua activiteiten geïntegreerd wordt". Naar dit plan zal een haalbaarheidsonderzoek worden gedaan.

De stichting Vom Himmel hoch haalt opgelucht adem dat de gemeente Zwolle een andere koers is gaan varen dan zij enkele jaren geleden deed inzake de Bethlehemsekerk. Vom Himmel hoch is met de gemeente Zwolle van mening dat het conservatorium de meest aangewezen instelling is om de kerk een waardige herbestemming te geven, zeker gelet op de akoestische kwaliteiten van het gebouw. Enige zorg houdt de stichting over de het ‘bouwkundige integreren’ van de kerk en het conservatorium, omdat Vom Himmel hoch vindt dat er niet gesleuteld moet worden aan middeleeuwse kerken.

Nu de plannen om de Broerenkerk in Zwolle te herbestemmen met commerciële horeca van de baan zijn blijft de Oude Mariakerk in Deventer als voornaamste ‘zorgenkindje’ voor de stichting over. De gemeente Deventer beraadt zich momenteel op een plan van een horecagezelschap. Waarschijnlijk zal hierover meer duidelijk worden tijdens het gesprek dat Vom Himmel hoch heeft met de Deventer wethouder Fleskes op vrijdag 8 november.