Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2004 - Gemeente Deventer wil Mariakerk verbouwen

Nieuws


Gemeente Deventer wil Mariakerk verbouwen

De eerste plannen om de Mariakerk tot feestzaal te verbouwen dateren van mei 2002, toen een drietal Deventer horeca-ondernemers te kennen had gegeven de kerk te willen verbouwen tot een exclusieve zalencentrum. Direct hierop heeft Stichting Vom Himmel hoch een gesprek gevraagd met de beherende stichting, die dit afwees, omdat alle plannen volgens hen al klaar waren. Aan het einde van dat jaar heeft de gemeente Deventer de horecaplannen naar de prullenbak verwezen, zodat Stichting Vom Himmel hoch opnieuw voorstelde een alternatief te zoeken voor de unieke historische locatie.

Enige tijd later was het het horecatrio zelf dat de handdoek in de ring gooide: nu de gemeente zo moeilijk deed, hoefde het van hen niet langer. De huur werd opgezegd en Vom Himmel hoch schreef opnieuw een verzoek over een nieuw plan te mogen praten. Voor de derde maal werd hier niet op gereageerd.

De vreemde gang van zaken (een verhuurder die jarenlang alleen maar wil praten met een specifiek clubje betrokkenen en alle alternatieven gewoon negeert en niet reageert op correspondentie) werd gerapporteerd aan wethouder Fleskes, die beloofde de Stichting aan te sporen contact te zoeken met andere betrokkenen. Ook hierna is bij Stichting Vom Himmel hoch niets meer vernomen van zowel de Stichting Arsenaal Mariakerk als van de gemeente Deventer.

Stichting Vom Himmel hoch vindt dat de stad Deventer onvoldoende waardering heeft voor zijn verleden. Volgens de overlevering is Geert Grote begraven in de kerk en werd de grootste Nederlandse componist, Jan Pieterszoon Sweelinck, er gedoopt. Het leek de aangewezen locatie om een centrum in de kerk te vestigen dat juist deze cultuur uit de Deventer geschiedenis aan het licht kan brengen.

Maar wat gebeurde? Er werden onlangs plannen gepresenteerd om op het Lamme van Dieseplein, vlak bij de Mariakerk, een geheel nieuw architectonisch bouwwerk op te trekken als Geert Groote Herdenkingsplaats, annex informatiecentrum over de Moderne Devotie. Om dit plan, waar vele tonnen mee gemoeid zijn, aan de man te brengen werd zelfs aan de locale geschiedenis een merkwaardige draai gegeven: waar alle bekende historische bronnen melden dat Geert Grote begraven werd in de Mariakerk zou zijn stoffelijk overschot, volgens de betrokkenen, op het Lamme van Dieseplein ter aarde zijn besteld. De bron van deze informatie is nooit naar buiten gebracht.

Stichting Vom Himmel hoch betreurt het dat de gemeente Deventer uiteindelijk akkoord lijkt te gaan met de werkwijze van Stichting Arsenaal Mariakerk, die van meet af aan alleen heeft willen praten met het Deventer horecatrio en alle andere mogelijkheden om de kerk een geschiktere functie te geven moedwillig heeft tegengewerkt.

Ook betreurt de Stichting Vom Himmel hoch het dat organisaties die betrokken zijn bij de Moderne Devotie zich niet hebben ingezet juist deze ruimte, met haar devote verleden, een bestemming te geven die past bij haar geschiedenis. In plaats hiervan heeft men gekozen voor het bouwen van een nieuw en "architectonisch interessant" informatiecentrum ter ere van iemand die zich altijd verzet heeft tegen opzichtige architectuur (zie de geschriften tegen het bouwen van de Dom in Utrecht).

Bovenal betreurt de Stichting de uitkomst dat het bijzondere monument afgeleefd zal worden als feestruimte en er flink geboord en gezaagd zal worden aan de unieke kerk. Helaas. Maar met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen.

Bron: de Stentor, 25 februari 2004

Lees meer

25 februari 2004 in De Stentor:
Er zit schot in Mariakerk (eenmalige registratie vereist)

17 december 2003 op Modernedevotie.nl:
Hoe zit het eigenlijk met de Mariakerk van Deventer?

Meer informatie over Geert Grote

Meer informatie over de Moderne Devotie

Zie ook de verschillende berichten in de rubriek Nieuws