Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2004 - Festiviteiten rond Domkerkfeestjaar

Nieuws

21 maart 2004

750 jaar Domkerk

Nadat in 1253 de toenmalige Romaanse Sint Maartensdom bij een grote stadsbrand was verwoest, legde bisschop Hendrik van Vianden in 1254 de eerste steen voor de huidige Sint Maartenskerk. Bij de wederopbouw werd gekozen voor de toen nieuwe bouwstijl, de (noordfranse) gotiek. Deze gotische Domkerk, samen met de Domtoren uitgegroeid tot het symbool van Utrecht, bestaat dus nu 750 jaar. Zowel de stichting Vrienden van de Domkerk, de kerkenraad van het Citypastoraat Domkerk, als het Utrechtse gemeentebestuur hebben 2004 bestemd als Domkerkfeestjaar.

Activiteiten

Het Domkerkfeestjaar wordt op 2 april geopend met een symposium over "750 jaar Domkerk". De activiteit is tevens de opening van de expositie over de bouwgeschiedenis van de kerk. Behalve in de Domkerk zelf zijn ook tentoonstellingen te zien in het Centraal Museum en het Catharijne Convent.

Herbouw schip

Bij een tornado op 1 augustus 1674 is het schip van de Domkerk volledig ingestort en nooit meer herbouwd. Allerlei plannen voor de herinrichting van het Domplein zijn sindsdien aan de orde geweest en om vele uiteenlopende redenen afgekeurd. Maar voor de gelegenheid start op 6 mei de herbouw van het schip van de Domkerk. Van steigerpijp, maar liefst ca. 260.000 kilogram, wordt het schip zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm herbouwd. Tijdelijk weliswaar &Mac246; in september wordt de constructie weer afgebroken &Mac246; maar toch zullen de Utrechters en de bezoekers onder de indruk raken van de grootte van het ingestorte deel van de kerk. Het Domplein blijft vrij toegankelijk, de kerk en de toren uiteraard ook.

Concerten

In verband met het Domkerkfeestjaar wordt een groot aantal concerten gegeven in de kerk, die vrij toegankelijk zijn. Aanvangstijd is telkens 15.30 uur. Hieronder geven we een overzicht van de eerstvolgende concerten. Meer informatie is te vinden op de website www.domkerk.nl.

Zaterdag 27 maart Passiekoralen
Domorganist Jan Jansen J.S. Bach Zaterdag 3 april Choralpassion
Koor en solist van de Domcantorij
o.l.v. Domcantor Remco de Graas Distler

Zaterdag 10 april Johannespassion
Solistenensemble van de Domcantorij
"Cantores Martini" o.l.v. Remco de Graas Demantius

Zaterdag 17 april De Triosonates voor orgel
Domorganist Jan Jansen,
m.m.v. Sari Räsänen (traverso) J.S. Bach

Zaterdag 24 april Mis in h-moll (Hohe Messe)
Koor, barokorkest en solisten
o.l.v. Domcantor Remco de Graas J.S. Bach