April 2007

Verstuurd: maandag 30 april, 11.14 uur

Na een paar dagen afwezigheid zijn Anshin en ik gistermiddag weer teruggekomen in Moddergat. Je kunt vandaag buiten goed zien dat het koninginnedag is, want bijna alle huizen hebben een vlag buiten hangen. Soms de Friese, maar meestal de Nederlandse.

Zelf moet ik eerlijk zeggen dat ik het koningshuis een vreemde instelling vind. Het komt op mij over als het laatste restje Middeleeuwen in onze maatschappij-inrichting. Maar toch: koninginnedag vind ik het leukste nationale feest dat ik ken.

Verstuurd: vrijdag 27 april, 11.37 uur

De kluten zaten vanmorgen weer in hun vertrouwde plas in de kwelders.

Tapuit.

Lepelaars.

Kievit.

De komende dagen wordt deze website niet aangepast, vanwege andere bezigheden.

Verstuurd: donderdag 26 april, 12.09 uur

Gisteren heb ik foto's gemaakt van de kerk van Sybrandahuis. Daarna heb ik in Dokkum gefotografeerd. En natuurlijk heb ik vanochtend achter de dijk ook weer wat 'geschoten'. Klik hier voor de foto's.

Verstuurd: woensdag 25 april, 10.26 uur

Voor de bruine kiekendief ('kuikendief') breken goede tijden aan in de kwelders.

Tureluur. Een kleine, zeer snelle weidevogel die zoveel lawaai maakt dat je er 'tureluurs' van wordt.

Een deel van een groep kluten van in totaal zo'n dertig exemplaren. Tot een paar weken geleden had ik nog nooit het geluid van deze vogels gehoord, maar nu begin ik het al te herkennen. Natuurlijk ook omdat ik het geluidsfragment een paar weken geleden op internet heb gezet. Klik hier om het te beluisteren.

Verstuurd: dinsdag 24 april, 9.51 uur

Net zaten vier lepelaars in de Peazumerlannen.



Een putter in de kastanjeboom voor ons huis. Voordat er uitheemse vogels, zoals kanaries, naar Nederland kwamen, was dit een favoriete kooivogel. Je ziet hem veel op zeventiende eeuwse prenten en schilderijen.

Verstuurd: maandag 23 april, 11.27 uur
Deze morgen heb ik hazen gefotografeerd. Het begon met deze.



Even later zag ik er vier bij elkaar, een pleziersprintje van zo'n 500 meter trekken.







Volgens mij hebben alle zoogdieren dit soort neigingen op vroege lente-ochtenden. Ik denk dat onder mensen dit gedrag nog het zeldzaamste is.

In het boek "Geschiedenis van Nederland" van Gerlof Verweij heb ik net gelezen dat over de periode tussen de Romeinse tijd en de kerstening van Nederland vrijwel niets bekend is. Van twee eeuwen in Friesland is niet veel meer bekend dan het gegeven dat alle oude dorpsnamen zijn verdwenen in deze tijd. Kwam het door overstromingen, vreemde heersers of massale evacuaties van de bevolking? Er is niemand die het weet.

Verstuurd: zondag 22 april, 12.10 uur

In de kerk heb ik net een oud gezang gehoord van Johann Sebastian Bach, waarop ik opnieuw bedacht dat ik de protestantse kerkmuziek de mooiste vind die ik ken. Het lied heet in het Duits "Jesus, unser Trost und Leben". Ik heb een versie gevonden op internet. Klik hier om het te beluisteren.

Verstuurd: zondag 22 april, 8.43 uur
Gistermiddag ben ik teruggekomen in Moddergat. Ik heb o.a. de jaarvergadering van de Vereniging Kerkbeheer (Vereniging voor Kerkrenterlijk Beheer in de PKN) in Ede bezocht. Hier hield iemand namens de Task Force Toekomst Kerkgebouwen, waar ik deel van uitmaak, een lezing onder de titel "Afstoting van Kerkgebouwen. Van probleem naar nieuwe kans". Klik hier voor het document (pdf).

Op de terugweg zag ik een lepelaar in de berm van de autoweg bij Anjum


Paesens vanaf de dijk, een uurtje geleden.

Schapen vanaf dezelfde plek.