Juli 2007

Verstuurd: zondag 15 juli, 7.31 uur

Samen met Reinder van Raalte heb ik gisteren op het Zomerpleinfestival in Zwolle gespeeld. De foto is gemaakt door Anshin.

Gisteren stond er in Trouw een interview met minister Vogelaar. De centrale boodschap was: "Nederland moet de islam omarmen en helpen zich te wortelen in de Nederlandse samenleving." Zij voorziet op de lange termijn een joods-christelijke-islamitische traditie ontstaan. Geert Wilders noemde deze uitlatingen "onvergeeflijk" en "een doodzonde". "Een minister die zoiets verkondigt, moet opstappen." Ook Mark Rutte vond het heel erg wat ze gezegd had. Maar ik heb iemand gevonden op wie ik zou stemmen als er nu verkiezingen waren. Vreemd trouwens dat het debat vooral in seculiere kring gevoerd wordt.

"De geest slecht alle grenzen die door mensen zijn gemaakt", zegt het kerklied.

Verstuurd: zaterdag 14 juli, 21.50 uur

Gisteren ben ik met Jan, Paul en Anshin naar Oost-Groningen geweest. Behalve veel bijzondere kerken hebben we ook weer eens een bezoek gebracht aan de omgeving van Delfzijl. Hier zijn in de jaren zeventig drie middeleeuwse dorpjes van de aardbodem verdwenen om de economie te stimuleren met aluminiumsmelterijen en zware chemische industrie. De toenmalige burgemeester prees de gemeente aan: "Delfzijl is uniek. Al het afvalwater kan zo de Eems in". Klik hier voor de uitzending van Andere Tijden "Het drama van Delfzijl" (VPRO, 21 september 2004).
Bovenstaand kerkje is niet, zoals in de buurplaatsen Oterdum en Wijwerd, gesloopt. Actiegroepen hebben ditmaal de gemeente Delfzijl tot de orde geroepen. Het gebouw staat nu eenzaam op het reusachtige industrieterrein.
Klik hier voor de foto's van gisteren.

Verstuurd: donderdag 12 juli, 11.18 uur

Gisteren was er een mooie etappe in de Tour de France. Ik heb de finish niet gezien, maar dat vind ik vaak niet eens zo belangrijk. Als je houdt van oude kerken en natuur dan is Frankrijk al een heel mooi land om gewoon naar te kijken.

Vandaag gaat de etappe door Bourgondië, in de omgeving van Vezelay en Cluny, twee belangrijke plaatsen in de Franse kerkgeschiedenis. Ik ben hier al een aantal keren op vakantie geweest. Vanmorgen heb ik vakantiefoto's bekeken van twee jaar geleden, toen ik samen met Anshin dit gebied heb bezocht. Klik hier om de foto's te bekijken.

Verstuurd: woensdag 11 juli, 10.17 uur

Gisteren heb ik weer een paar kerken bekeken met Jan en Paul. Hier de kerk van Anjum.

Niawier.

Metslawier.

Verstuurd: dinsdag 10 juli, 14.53 uur

Een vrouwtjeshuismus op het hek in de voortuin vanmorgen.

Gisteren heb ik met Jan en Paul een paar kerken bekeken, waaronder deze van Wetsens, vlak boven Dokkum. Deze noordmuur heeft geen ramen en bestaat voor een groot deel uit natuursteen.

Een ruïne bij de kerk.

Verstuurd: maandag 9 juli, 8.12 uur

Zaterdagavond ben ik met Jan (links) en Paul naar een orgelconcert geweest in het Groningse Leens. Sinds 1968 worden hier iedere zaterdagavond tussen mei en september concerten gegeven door nationaal en soms zelfs internationaal bekende organisten. (Vorige week was Ton Koopman te gast, de dirigent van het Amsterdam Baroque Orchestra). In de zomer van 2001, toen mijn belangstelling voor oude kerken zich net begon te ontwikkelen, heb ik bijna alle concerten bijgewoond. Mijn moeder kookte dan meestal een pan soep en met ons vieren (mijn moeder, Jan, Paul en ik) reden we dan naar Noord-Groningen en deden onderweg altijd een paar kerken aan.

Petruskerk van Leens.

Het Hinszorgel uit 1733/34.

Gisteren was ik nog even bij mijn ouders. Hier mijn zussen Anneke (rechts) en Marieke met hun baby's voor ons ouderlijk huis in Dedemsvaart.

Verstuurd: zaterdag 7 juli, 9.31 uur
Over elf dagen woon ik een half jaar in Moddergat. Eerder had ik gezegd dat ik dan wilde stoppen met dit dagboek, maar ik heb me bedacht. Ik ben erachter gekomen dat ik dit podium voorlopig toch nog niet wil missen.

Mijn vrienden Jan Gorter en Paul Czerwinski zijn nu in Moddergat, op de camping met pension tegenover ons huis. Gistermiddag heb ik ze uit Zwolle opgehaald en gisteravond hebben we het weer uitgebreid gehad over een van onze gemeenschappelijke liefdes: die voor de Middeleeuwse cultuur in het Noorden van Nederland. Paul is historicus en hij weet dus echt iets van geschiedenis. Ik ben wel net zo enthousiast als hij, maar regelmatig duizelt het mij een beetje. Soms denk ik dat ik net zoveel begrijp van het Tibetaanse Boeddhisme (waar ik eigenlijk niets van weet) als van onze eigen westerse middeleeuwse geschiedenis.

Sinds ik op 9 maart voor dit dagboek een stukje had opgezocht over Bonifatius in De geschiedenis van Nederland van Gerlof Verwey ben ik dit boek gaan lezen 'voor het slapen gaan'. Eigenlijk lees ik iedere avond wel iets, maar na een paar zinnen heb ik meestal al genoeg informatie. Ik ben nu op bladzijde 155, dus dat is niet zoveel in drie maanden. Maar het is wel boeiend. Die hele lange periode die we Middeleeuwen noemen blijkt bij nader inzien veel meer in ontwikkeling te zijn dan ik aanvankelijk dacht. Met name tussen het jaar 1000 en 1300 gaat het snel. Lees bijvoorbeeld over de verbeteringen in de landbouw in deze periode:

Ik last verder dat er, voor het gebruik van bemesting en wisselteelt, in de vroege Middeleeuwen per gezaaide graankorrel 2 à 3 geoogst konden worden. Nu zouden dat er ongeveer 20 zijn.


Verstuurd: donderdag 5 juli, 22.25 uur
Ik heb de de laatste foto's van het dorpsfeest ook online gezet. Het zijn er in totaal bijna 500 geworden. Klik hier om ze te bekijken.

In Moddergat hebben de verschillende huizen verschillende Friese spreekwoorden uitgebeeld. Dit vond ik een hele mooie.

En dit spreekwoord heb ik opgezocht: "It Wiif by de kij en de man by de brij, dat is forkearde buorkerij" ("De vrouw bij de koe en de man bij de pap, dat is verkeerd boerenbedrijf").

Vandaag ben ik naar Leeuwarden heen- en teruggefietst langs de Dokkumer Ee, een tochtje van ongeveer 80 kilometer. Vroeger ging ik iedere dag fietsen, maar sinds ik een jaar geleden een Duitse staande korthaar heb gekregen ben ik meer aan het wandelen. Toch vind ik fietsen in een bijzondere omgeving wel ongeveer het mooiste dat er is. Uit zelfbescherming heb ik mijn fototoestel thuisgelaten, want ik kan het anders niet laten om de vele oude kerken in het landschap vast te leggen (en ik moest nog die foto's van het dorpsfeest online zetten). Hier heb ik vanaf morgen tijd voor, want dan komen mijn vrienden Jan Gorter en Paul Czerwinski naar Moddergat. En die doen ook niets liever dan de hele dag oude kerken kijken. Ik ga dan ook niet op vakantie dit jaar.

Verstuurd: woensdag 4 juli, 20.22 uur

Foto: www.worldviewofglobalwarming.org

Een van de meest geïsoleerde woonplaatsen op aarde zijn de Tuvalu-eilanden in de Grote Oceaan. Deze laaggelegen eilandengroepen worden op dit moment al accuut bedreigd door de klimaatverandering, die de zeespiegel jaarlijks met 5 milimeter doet stijgen. Hoewel de eilanden bijzonder exotisch zijn is het land -mede door de afgelegen ligging- straatarm en is er nauwelijks toerisme. Daarom biedt Nieuw-Zeeland aan enkele tientallen bewoners per jaar de mogelijkheid om te emigreren. Het woord 'klimaatvluchtelingen' viel zelfs in een uitzending van Netwerk, dat vandaag aan dit probleem gewijd was.

Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat Tuvalu (na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld) binnen vijftig jaar overstroomd zal zijn. De christelijke en hecht sociale bevolking klampt zich vast aan de belofte aan Noach: dat God de aarde niet nog een keer doet overstromen. Een onderwijzeres in de reportage, die ook overwoog te emigreren, vertelde dat ze het juist zo tragisch vond dat de straatarme bevolking niets met de klimaatverandering van doen heeft gehad. En toch worden zij er als eerste door getroffen.

Een dominee van de gemeenschap komt nu naar het westen met als boodschap of wij alsjeblieft willen denken aan hun mooie eilanden. Helaas weet ik ook dat klimaatverandering niet iets is dat je ineens kunt stoppen. Zelfs als de menselijke activiteit op aarde ineens helemaal zou stoppen zou de opwarming van de aarde nog eeuwenlang doorgaan.

Maar toch vind ik het goed dat de dominees uit de arme landen nu maar eens aan ons het evangelie komen verkondigen, zoals wij vroeger bij hen hebben gedaan.

Verstuurd: dinsdag 3 juli, 20.22 uur

Vandaag heb ik de foto's op internet gezet van de kinderactiviteiten van het dorpsfeest. Klik hier voor de foto's.

Verstuurd: maandag 2 juli, 21.30 uur

Deze foto kreeg ik van Sylvia Frankena. Mijn zus Anneke en ik spelen hier in Drachten, afgelopen zaterdag.

Op 17 maart heb ik opgetreden in de statenzaal van de bibliotheek in Zwolle. Op de achtergrond zie je Thomas a Kempis 'zijn leerlingen onderrichten'. De foto kreeg ik van William Teerlinck. Hij woont in Dedemsvaart en ik ben hem sindsdien enkele keren tegengekomen in mijn geboortedorp als ik op bezoek was bij mijn ouders. Hij komt uit België en wees me op iemand aan wie hij moest denken bij mijn liedjes: Willem Vermandere uit West-Vlamingen. Ik moest toegeven dat ik hem niet kende. Op internet heb ik een heel mooi liedje van hem gevonden. Hij is ook beeldhouwer en schrijver. Ik ben zeer vereerd met het vergelijk (door een Vlaming!).

Klik hier voor het liedje Blanche en zijn peird
. (Dé ontdekking sinds Cornelis Vreeswijk en Ede Staal!). Foto: Stephan Vanfleteren.

Verstuurd: zondag 1 juli, 12.02 uur

Ik zag op een poster in de supermarkt van Anjum dat de plaatselijke kerk iedere zaterdagmiddag open is in de zomerperiode.

Gisteren heb ik mijn debuut gemaakt als 'Friese artiest': ik heb opgetreden in Drachten bij de platenzaak Marista. Vorige jaar had ik al eens op Vlieland gespeeld, maar dit was voor het eerst op het vaste land en als inwoner van Friesland. (Ik was overigens blij dat ik de aankondiging in het Fries kon volgen!)

Gistermiddag was ik een uur lang te gast in het programma Aksent van Radio Oost. Dit is een streektaalprogramma, dus een deel van het gesprek was gewijd aan het het dialect van Overijssel. Zelf denk ik dat over honderd jaar niemand meer dialect spreekt, maar daarmee zal ik me niet geliefd maken bij de fanatieke streektaal-adepten. Ik hoorde trouwens dat RTV Noord (van de provincie Groningen, die wij hier in Moddergat ook op de kabel kunnen ontvangen) als een van de laatste regionale zenders ook een soap gaat beginnen. Deze speelt zich af rond de Blauwe Stad, dat wat mij betreft het ergste project is dat in Nederland ooit is uitgevoerd (of bijna, ik vergat even wat er in Delfzijl allemaal is gebeurd de laatste dertig jaar). Op een van de laatste stille plaatsen van Nederland zijn vele duizenden gigantische huizen op gigantische percelen gebouwd, los van de eeuwenoude cultuur en de sociale structuren van de 'communistische dorpen' in Oost-Groningen. Bij ieder huis vind je een zeilboot voor de deur (hiervoor moest wel eerst een meer worden aangelegd). En hier wil RTV Noord een Groningse soap opnemen? Alsof er in de Blauwe Stad ooit nog dialect gesproken zal worden.

Klik hier voor het programma 'Aksent' via uitzending gemist.

Ga naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief



Mijn cd is uit! Klik hier om deze te bestellen.

Klik hier om vier liedjes te beluisteren op Myspace.

Klik hier voor mijn videoclip op YouTube.


Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief