Augustus 2007

Verstuurd: dinsdag 28 augustus, 7.49 uur

Deze drie foto's heeft Anshin gisteravond gemaakt.




Verstuurd: maandag 27 augustus, 8.12 uur

Gisteren hebben Anshin en ik een fietstochtje gemaakt naar het gebied ten oosten van Dokkum. Deze kerk van Bornwird staat helemaal alleen in het landschap op een terp, zoals je in het noorden wel vaker ziet.

Jannun, een bekende oude kerk, met museum.

Verstuurd: zondag 26 augustus, 8.53 uur

Gisteren heb ik opnieuw een tocht gemaakt met de wadloopstichting. We zijn met deze boot (de schipper komt ook uit Moddergat) vanaf Lauwersoog naar Brakzand gevaren. Dit is een zandplaat ten zuidoosten van Schiermonnikoog.

Brakzand.

Ergens halverwege de tien kilometer lange tocht ligt dit scheepswrak. Ik heb gehoord dat het enkele eeuwen oud is.

We zijn verder gelopen tot aan het eiland. Onderweg waren twee geulen waar je ongeveer tot je middel door moest.

Verstuurd: vrijdag 24 augustus, 21.47 uur

Vandaag was een mijlpaal in mijn leven. Ik ben bij het vogelwachtershuisje op de Engelsmanplaat geweest. Klik hier voor de foto's.

Verstuurd: donderdag 23 augustus, 8.47 uur

Gisteren was ik nog even boven Leeuwarden, waar het landschap er heel anders uitziet dan hier. Op de foto zie je een mooie meidoornhaag bij Ryptsjerk. Als ik zo'n paadje zie wil ik die altijd inlopen.

Ik heb ontdekt dat op de pagina van WereldMuze, een programma van Radio 6 (de voormalige concertzender), aandacht was voor mijn nieuwe cd. Hier werd gesproken van "de nieuwkomer Harm Jan Wilbrink die op authentieke intense wijze het leven bezingt." Klik hier voor de hele pagina.

Verstuurd: woensdag 22 augustus, 9.45 uur

Sinds de oprichting vorig jaar ben ik bestuurslid van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen, een landelijk burgerinitiatief die zich verzet tegen de massale sloop van kerkgebouwen. Momenteel onwerp ik samen met enkele anderen een website voor deze organisatie. Gisteren kreeg in bovenstaande foto onder ogen, de Dominicaanse Kerk van Alkmaar, gebouwd in 1863. Tot mijn ontzetting hoorde ik dat deze kerk gesloopt was, hoewel het vanaf 1974 een rijksmonument is geweest. Op dit moment staat er een -ongetwijfeld lelijk, hoewel, dat is natuurlijk relatief- winkelcentrum.

Ik begrijp niet hoe je zoiets kunt doen. De enige reden kan het geld zijn geweest.

Misschien is nog het verdrietigste dat het de kerken zelf zijn die hun bouwkavels (op A-locaties) zo duur mogelijk proberen te verkopen. Daarom zijn ze meestal voor sloop van de gebouwen. Een paar maanden geleden heb ik met deze klacht de voorpagina van het Nederlands Dagblad gehaald. Klik hier voor het artikel.

Gisteren was het weer raak. De Task Force had een persbericht gestuurd vanwege de situatie in Amsterdam, waar momenteel een aantal kerken dreigt te verdwijnen. (Klik hier voor het artikel "Amsterdam moet sloop van de kerkgebouwen verhinderen"). Binnen een dag had notabene de perschef van het Bisdom Haarlem op de katholieke site RKNIEUWS.NET een reactie geplaatst. Hierin o.a.:

"Uit pastoraal oogpunt is het te verkiezen om te concentreren tot vitale gemeenschappen in plaats van te trachten om te grote gebouwen met slinkende gemeenschappen open te houden."

En ook:

"Herbestemming is een probleem. Een katholiek kerkgebouw kan alleen ten dienste komen van een andere christelijke gemeenschap, maar bijvoorbeeld niet voor de eredienst van hindoes, boeddhisten of moslims. Andere passende bestemmingen: concertzaal, bibliotheek, cultureel centrum, gemeenschaphuis, vallen vaak af omdat de exploitatie niet rond te krijgen is."

Natuurlijk wordt er niet gesproken over het reusachtige geldelijke voordeel dat met sloop gemoeid is. Een monument onderhouden kost geld, een bouwkavel middenin de stad levert heel veel geld op. Daarom is de Task Force er ook voor dat de samenleving meer meebetaalt om de kerken in stand te houden. Maar tegen het geld van projectontwikkelaars kun je natuurlijk niets beginnen.

Als het aan de landelijke kerkelijke organisaties ligt staat er over veertig jaar geen kerkgebouw meer in Nederland, tenzij iedereen ineens weer katholiek of PKN-lid wordt (maar dat zie ik niet zo snel gebeuren). Dus gaat het ene na het andere gebouw tegen de vlakte. De schattingen zijn dat het gaat om een kwart van alle kerkgebouwen de komende vier jaar!

Naar mijn idee is een (oude) kerk meer dan een gebouw met de functie van onderdak te bieden aan erediensten. Een kerk is in zijn geheel een verwijzing naar God, gebouwd door onze voorouders. Niet alleen voor op zondag tussen half tien en half elf en niet alleen voor mensen van een bepaalde organisatie, maar voor iedereen die passeert of die naar binnen gaat. Het zijn ruimtelijke bakens in onze samenleving die ons tot bezinning manen, of het nu een mooi zadeldakje is in Friesland of een beeldbepalend gebouw in Alkmaar zoals hierboven. Dit gaat volgens mijn opvatting veel verder dan claims van organisaties. Daarom is slopen het ergste wat je kunt doen.

Juridisch gezien behoort gebouw tot het bezit van een maatschappelijke organisatie, maar ik geloof vast niet dat het voorgeslacht, die de kerken gebouwd heeft, zich in sloop zou kunnen hebben vinden.

Klik hier de pagina met discussie op RKNIEUWS.NET.

Verstuurd: dinsdag 21 augustus, 7.03 uur

Dit is het kaartje van het wad naar Ameland met de wadlooproute van afgelopen zaterdag. Met deze kaart in de hand wordt de oversteek gemaakt. Je kunt zien dat de Noordzee om het eiland heen naar binnen komt met de getijden. In het midden ontstaat dan het droogste stuk, het wantij.

Deze wadbodem is voortdurend in beweging. Ik heb gehoord dat oude wadlopers, die de afdamming van de Lauwerszee nog hebben meegemaakt, indertijd plotseling met veranderde geulen te maken kregen.

De wadden zijn ook zonder grote projecten erg beweeglijk. Eilanden 'lopen' van west naar oost en ook de geulen en zandplaten verschuiven steeds. Afgelopen zomer waren er problemen met de boot naar Ameland die dreigde niet te kunnen varen, omdat de vaargeul ineens snel dichtslibte.
*******
Overigens hebben we hier natuurlijk ook te maken met het rijzen van de zeespiegel. Gisteravond was het nog op het journaal: "Nederland is niet voldoende voorbereid op grote rampen. Zo is het gevaar van het stijgende water veel groter dag gedacht." Dit staat in het 'Rapport Nationale Veiligheid’ dat de gezamelijke Haagse ministeries hebben samengesteld. Het rapport is gisteren openbaar gemaakt na een beroep van het NOS Journaal op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Tegelijkertijd was het nieuws in NRC Handelsblad dat het aantal verre vliegreizen zo spectaculair toeneemt: "Een weekendje Curaçao. Je vliegt heen vanaf Schiphol op donderdag, en op zondag ga je weer terug vanaf Willemstad.

„Het is heel heftig”, zegt Martin Does van reisbureau Does Travel & Cadushi Tours dat de reis aanbiedt. „Maar mensen hebben de reistijd er voor over. Voordeel is dat je maar weinig vrije dagen hoeft op te nemen. Je kan bij wijze van spreken maandag om 11.00 uur weer op je werk zijn.”"

"Een greep uit het aanbod: zeven dagen Argentinië (15 uur vliegen heen, 15 uur terug), een ‘stedentrip’ naar Kaapstad van vier dagen, een weekje Bali, een weekje Indische Oceaan, negen dagen Dominicaanse Republiek en acht dagen Hong Kong."

Problematisch is dat het systeem van de aarde 6 miljard mensen bevat. Hoewel de meesten nauwelijks keuzes hebben in hun consumptiepatroon geldt voor de rest de volgende speltheoretische situatie:

1. Ik beperk mijn consumptie voor het milieu
2. Ik beperk mijn consumptie niet voor het milieu

Wat is in beide gevallen het verschil voor het voortbestaan van de aarde? Vrijwel niets, dat hangt bijna helemaal af van wat anderen doen. Of zij allemaal verre vliegreizen maken of niet, jouw inbreng is onmeetbaar klein.

Daarom geloof ik niet dat er een 'speltheoretische oplossing' bestaat voor het milieuprobleem. Sowieso zijn er aan zoveel 'knoppen gedraaid', zoals alle olie die de lucht al in is gepompt, die je niet meer terug kunt draaien. De zeespiegelstijging gaat nog eeuwen door, wat we ook doen.

De enige hoop die ik ergens nog heb is dat we de problemen onder ogen durven te zien. Dan zou de oplossing kunnen zijn: wat de anderen ook doen, ik voel me niet prettig bij de vernietiging van de planeet. Ik denk dat je daar ook veel gelukkiger van wordt dan van een weekendje wandelen over de Chinese muur.

Verstuurd: maandag 20 augustus, 7.56 uur

Een van de wadloopgidsen van gisteren heeft deze kaart gemaild met onze route naar Ameland. Hij heeft het gemaakt met zijn GPS-systeem in Google Earth. De puntjes geven de knikpunten aan. Je ziet dat we vanaf de pier in Holwerd eerst een stuk paralel hebben gelopen met de kust. Dat is omdat de kuststrook daar erg modderig is (deze heeft een duidelijk zichtbare bruine kleur). Hierna hebben we vooral over zandplaten verder gelopen, die je vanuit de lucht ook goed kunt zien.

Verstuurd: zondag 19 augustus, 18.19 uur

Vandaag was ik voor het eerst 'aspirant-gids' van de Stichting Wadloopcentrum Pieterburen. Om half zeven vanmorgen zijn we naar Ameland gelopen. Op de foto zie je een groep vertrekken vanaf de parkeerplaats bij de boot in Holwerd. (Op de achtergrond ligt Moddergat.)

Even pauze onderweg.

Aankomst op Ameland.

Schoonspoelen bij de eerste boerderij aan de oostkant van het eiland.

Verstuurd: zaterdag 18 augustus, 18.26 uur

Klik hier voor de foto's van gisteren.

Verstuurd: vrijdag 17 augustus, 10.10 uur

Het wad vanmorgen.

Morgen (zaterdag) tussen 9 en 12 is mijn cd "Week-cd" bij Holland FM. Dat betekent dat er ieder uur een lied van de cd gedraaid wordt. De zender is in het noorden van Nederland via de FM te ontvangen, maar ook via internet is het te beluisteren. Klik hier.

Verder heb ik gehoord dat op 1 september op radio 6 tussen 17.00 en 18.00 uur twee liedjes van mijn cd gedraaid worden in het programma WereldMuze.

Ook het internet-radiostation Dutch Folk Radio draait in de maanden augustus en september een aantal van mijn liedjes. Klik hier voor het programma.

Verstuurd: donderdag 16 augustus, 15.45 uur

Een foto van een paar dagen geleden. Langzaamaan begin ik steeds vaker van de kant af te lopen, het wad op. Samen met Anshin ben ik al eens tot de vaargeul gelopen, maar vorige week besloot ik de zaak eens wat serieuzer aan te pakken. Ik ga een opleiding tot wadloopgids volgen in het Wadloopcentrum Pieterburen, een vrijwilligersorganisatie die wadlooptochten organiseert.

De wadden zijn voor mij natuurlijk een hele nieuwe omgeving, hoewel wij vroeger altijd al ieder jaar drie weken naar Texel op vakantie gingen. In de rest van Nederland kan ik de meeste vogels die rondvliegen al snel herkennen, maar hier achter de dijk vliegt nog vanalles rond dat ik niet zo 1-2-3 kan thuisbrengen, bovendien vaak in grote aantallen.

Op internet las ik een artikel uit 1983 van een emiritus dominee, die vertelde over een zwerftocht die hij als jongen in 1916 had gemaakt naar de Engelsmanplaat, het onbewoonde eiland tussen Ameland en Schiermonnikoog. Klik hier om het te lezen.

Verstuurd: dinsdag 14 augustus, 8.55 uur

In Netwerk was gisteravond een raportage over de bisschop van Breda, Tiny Muskens. Hij heeft om gezondheidsredenen aan de Paus gevraagd of hij af mag treden en wil daarna een leven als monnik gaan leiden bij de Benedictijnen in Teteringen.

Gisteravond shockeerde hij opnieuw vriend en vijand door voor te stellen om God Allah te noemen. Dit is natuurlijk net zo opmerkelijk als toen hij tien jaar geleden verkondigde dat iemand met honger een brood zou mogen stelen.

Maar Muskens spreekt uit eigen ervaring in Indonesië, waar hij acht jaar woonde en werkte. Daar noemen de christenen God Allah, wat hetzelfde betekent in het Arabisch. "Wat kan het God nou schelen hoe hij genoemd wordt", zei hij.

Hoewel het idee me totaal niet uitvoerbaar lijkt, hoop ik dat het wel bijdraagt tot de dialoog tussen verschillende religies, want de grootste vijandschappen op de wereld schijnen momenteel over godsbeelden te gaan.

Verstuurd: maandag 13 augustus, 7.55 uur

Gistermiddag hebben we nog even achter de dijk gekeken. Dit moet een wandelaar bij de dijk hebben achtergelaten. Het zijn skeletten van de zeekat, een inktvis uit de Noordzee. (Klik hier voor een pagina over de zeekat).

Krab.

Op de achtergrond ligt Moddergat.

Verstuurd: zondag 12 augustus, 7.55 uur

Gisteren ben ik voor het eerst binnen in de kerk van Wetsens geweest. Ik vind dit een van de mooiste kerken van de regio.

Op internet vond ik een heel mooi artikel over deze kerk in het Fries Dagblad. Klik hier om het te lezen.

Verstuurd: zaterdag 11 augustus, 8.11 uur

's Morgens vroeg zwermt er vaak een groep van een stuk of zeven eksters door het dorp. Ze maken echte strooptochten en zijn, zoals alle slimme vogels, erg schrikachtig. Maar ze halen ook heel wat uit. De hele dag lijken ze geleid te worden door nieuwsgierigheid en sensatiezucht.

Of het nou gaat om wat eten op de grond...

...of een stuk dakleer dat hun aandacht trekt...

...ze proberen het allemaal uit, totdat ze weer ergens door aan het schrikken worden gebracht of als het spelletje ze gaat vervelen.

En dan gaan ze er luid 'rek-kek-kek-kek-kek'-schreeuwend weer van door, op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Verstuurd: donderdag 9 augustus, 22.03 uur

Deze maand staat er een recensie van mijn nieuw cd in het maandblad Music Maker. Klik hier voor het hele artikel.

Verstuurd: woensdag 8 augustus, 8.34 uur

Deze foto was nog van eergisteren. Twee onvolwassen zilvermeeuwen langs de pier.

Timo met zijn kop in de wind.

Verstuurd: maandag 6 augustus, 8.35 uur

Gisteren zijn Anshin en ik een dagje naar Schiermonnikoog geweest. De boot vertrekt hier een half uur fietsen vandaan. Klik hier voor enkele foto's.

Zaterdag heb ik opgetreden voor de winkeliersvereniging van Drachten, vanuit een kraampje in het centrum. Ik vond het erg leuk om te doen.

Ik heb gehoord dat er een positieve recensie van mijn cd in het augustusnummer van het blad Music Maker staat. Abonnees hebben het blad al thuis gehad, de losse verkoop in de winkels begint verderop in deze week. Ik denk dat het dichtstbijzijnde verkooppunt van dit muziekblad voor mij in Leeuwarden is, dus het zal nog wel even duren voor ik het artikeltje onder ogen krijg. Toch vind ik het leuk dat ik met mijn gitaarliedjes uit Dedemsvaart in zo'n stoer muzikantenblad terecht kan.

Verstuurd: zaterdag 4 augustus, 8.35 uur

Ik ben een paar dagen bij mijn ouders in Dedemsvaart geweest. Hier zie je mijn vader met Tomas, zijn kleinzoon waarvan we allemaal vinden dat die twee op elkaar lijken. (Hoewel ik nu denk dat dit voor een buitenstaander wat moeilijk te zien is op deze foto).

Gisteren ben ik thuisgekomen en hebben Anshin en ik een rondje gefietst. Op de foto zie je de molen van Hantum.

Klik hier voor meer foto's van de afgelopen dagen.

Ga naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief