Februari 2009

Verstuurd: woensdag 25 februari, 8.44 uur

Op 17 mei begint het wekelijkse Stilte Moment op zondagmiddag in de oude kerk van Paesens. Klik hier voor de nieuwe pagina over deze activiteit.

Een bespreking op Folkforum van de nieuwe cd van Uutspreken vind je hier.

Verstuurd: maandag 23 februari, 19.05 uur

Gistermiddag was de generale repetitie van het programma Uutspreken dat vrijdag in première gaat.

Mijn moeder had dit artikel nog voor me bewaard uit de Dedemsvaartse Courant van 11 februari.

Mijn moeder is met me teruggereden naar Moddergat. Vandaag hebben we de omgeving bekeken.

Lauwersoog.

Steenlopers wassen zich in het spoelwater.

We hebben twee kilo schar meegenomen; dat waren in totaal 16 vissen voor 6 euro.

Verstuurd: zondag 22 februari, 11.01 uur

Deze foto van mijn neefjes heeft mijn zus Marieke net op haar Hyves gezet. "Ga maar lachen", had ze gevraagd.

Verstuurd: vrijdag 20 februari, 10.44 uur

Gisteren heb ik deze sneeuwgorzen gefotografeerd. Voordat ik in Moddergat woonde had ik er nog nooit een gezien, maar hier achter de dijk kom je ze in de winter regelmatig tegen.

Ze klonteren steeds samen tegen de zomerdijk aan.

Deze foto met het gezicht op de dijk staat in het boekje Herinneringen aan Paesens-Moddergat uit 1982, dat ik van iemand heb mogen lenen. Ons huis staat links op de voorgrond.

Ook deze foto van ons huis staat er in. Het is van een oude ansichtkaart van omstreeks 1920.

De situatie nu. Zoals je ziet is er voor de kerk nog een extra huis gebouwd.

Ook deze foto heb ik van een dorpsgenoot mogen scannen voor onze expositie in het bezoekerscentrum van Oan 'e dyk. Te zien is hoe de takken voor de landaanwinningswerken met paard en wagen naar het wad werden gebracht.

Een andere foto laat twee vrouwen zien die net vis hebben gevent en het dorp Paesens inlopen.

Verstuurd: woensdag 18 februari, 16.24 uur

Bij de Aldi heb ik vandaag dit 'outdoor-horloge' gekocht. Ondanks dat het maar maar 19 euro kostte zit er, behalve tijdsaanduiding, o.a. een uitgebreid kompas, een hoogtemeter, thermometer en een barometer op. Deze laatste registreert automatisch eens per uur de luchtdruk en maakt van de afgelopen 24 uur een grafiek, zoals op de foto te zien is. Het horloge voorspelt op basis van de luchtdruk welk weer er komt en dit wordt met een symbooltje (zonnig, bewolkt met zon, bewolkt en regen) bij de tijdsaanduiding gegeven. Momenteel zouden de verwachtingen 'zonnig' zijn, maar het KNMI heeft het over 'wolkenvelden' en 'half tot zwaar bewolkt' met vannacht en morgen wat neerslag. De symbolen zijn natuurlijk meer een indicatie van ontwikkelingen in luchtdruk en lijken wat dat betreft op de voorspellingen van mijn oude barometer, waarop respectievelijk staat: storm, regen of wind, veranderlijk, mooi weer en bestendig. Ook een ouderwets weerhuisje met een mannetje en een vrouwtje die naar buiten komen met mooi of slecht weer lijkt hierop, maar deze voorspelt het weer op basis van de luchtvochtigheid.

Verstuurd: zaterdag 14 februari, 20.50 uur

Vandaag ben ik in Groningen geweest. Onderweg kwam ik dit kerkje van Klein Wetsinge tegen, dat al jaren een van mijn favorieten is, vanwege de ligging, aan de weg van Groningen naar Winsum.

Vanaf Groningen ben ik naar Pieterburen gegaan, waar Anshin en ik een bijeenkomst hadden van de wadloopstichting. Onderweg heb ik deze kerk van Saaxumhuizen gefotografeerd.

In Pieterburen bleken er drie zeehonden te zijn ontsnapt uit het opvangcentrum. Twee waren er "echt weg" en om ze terug te vinden was volgens geruchten zelfs het leger ingeschakeld. Dat lijkt me nog een hele klus, want zeehonden kunnen snel zwemmen en ze houden het wel even vol in zoet water. Ze zwemmen soms de rivieren op en vanmiddag hoorde ik van iemand dat, na afsluiting van de Lauwerszee, nog jarenlang zeehonden in het Lauwersmeer hebben geleefd. De zeehond op de foto was ingesloten in het water achter het zeehondencentrum.



Lenie 't Hart was er zelf ook bij.



De buurman stond ook nog even te kijken.

Maar de zeehond liet zich vooralsnog niet vangen. Wij moesten naar het wadloopcentrum waar o.a. een lezing was over het weer.

Klik hier voor het nieuwsbericht in Trouw.

Verstuurd: vrijdag 13 februari, 21.50 uur

Deze foto heb ik deze week gemaakt.

Onderstaande foto en tekst komen uit het boekje De Duitse staande jachthond van C.B. Bouwman (1979).




Vandaag hebben we ons informatiecentrum ingericht in het gebouw aan de dijk.



We hebben ondertussen al heel wat uitgaven verzameld over de natuur en geschiedenis van de omgeving. Losse artikelen verzamelen we in mappen.





In deze hoek moeten de sterke verhalen verteld worden over bijzondere wadlooptochten en over de aparte vissen die we gevangen hebben. Rechts hangen enkele foto's van een kleine expositie over het leven achter de dijk, waaronder onderstaande.

Deze foto van Jan Idskema is van nog niet zo lang geleden, maar door het onscherpe zwart-wit lijkt het wel van ver voor de oorlog.

Jan is hier met een bottennet in we weer, een net van enkele tientallen meters lang, waarmee geulen worden afgevist.

Jan Pieter Visser, waar ik eerder over heb geschreven over 'wadlooptochten' die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog liep naar de Engelsmanplaat, is hier gefotografeerd op dat eiland. Ik heb de foto van zijn zoon mogen scannen.

Hij verzamelde van kinds af aan alles wat aanspoelde, zoals deze planken.

Verstuurd: zondag 8 februari, 20.49 uur

De fuiken om komend jaar mee te vissen achter de dijk zijn klaar. Ze zijn gemaakt door Jan Idskema uit Paesens met behulp van oude visnetten. Hij is er deze winter erg druk mee geweest. Nu we ze uit hebben gehangen krijg je pas een goed idee hoe ze er straks bij komen te staan. De fuiken zijn de eerste stap op weg naar een informatiecentrum die we de komende tijd langzaamaan inrichten. Waarschijnlijk worden ze in april in de buurt van de pier geplaatst.



Jan legt nog even het schutwand netjes binnenin de fuik.

Blijkbaar hangen de fuiken naar tevredenheid.

Verstuurd: zaterdag 7 februari, 13.51 uur

Deze veldgids heb ik van de week gekocht. Het is uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) en beschrijft "de onderwaterwereld vlak voor onze kust" en zijn "grote diversiteit aan planten en dieren".

Merkwaardig genoeg is er maar een echte plant bij, het groot zeegras, dat na de afsluiting van de Afsluitdijk in 1930, als gevolg van een ziekte, massaal uitstierf in de Waddenzee. Van de reusachtige velden, die zelfs commercieel van belang waren, bleven nog maar enkele plaatsen over in de westelijke Waddenzee waar de plant nog voorkomt. Op de foto zwemt een kruiskwal voor het zeegras langs.

Behalve vissen, garnalen, krabben, kwallen en schelpdieren, blijkt zich een keur aan voor mij nog veel merkwaardigere 'wezens' in ons Nederlandse zeegebied op te houden. De meeste lijken uit een soort schemergebied te komen tussen planten en dieren, zoals onderstaande zakpijp.


GHWS betekent Gemiddelde HoogWater Springtij en GLWS is de Gemiddelde LaagWaterstand bij Springtij. Het blauwe gebied links geeft het voorkomen van de soort aan. De doorschijnende zakpijp komt dus alleen voor in gebieden die vrijwel altijd onder water staan.

De tekens onder de figuur hebben betrekking op het milieutype en staan voor het voorkomen in/op resp. (1) open water, (2) zand, (3) slip (zachte bodems), (4) harde bodem en (5) op of tussen wieren. De zwarte accentuering geeft aan dat de doorschijnende zakpijp op harde bodems voorkomt (natuurlijke rotsbodems -eigenlijk alleen langs de randen van de Noordzee-, grindbanken, scheepswrakken, peilers van booreilanden, dijken, strekdammen, havenpieren en dergelijke).

Op deze manier worden de 250 meest voorkomende soorten beschreven. Het boek bestaat daarom uit meer dan 300 bladzijden. Toch staat er in dat de uitgave minstens tien keer zo dik had moeten zijn als deze volledig was geweest.

Paardenanemoon.

Verstuurd: woensdag 4 februari, 15.45 uur

Foto van de installatie van Marga Waanders als burgemeester van Dongeradeel op 20 januari. Zie www.noordoostfriesland.nl

De kersverse burgemeester van Dongeradeel wil de opening verrichten van de eerste Stilte Moment in de monumentale kerk van Paesens. Deze is op zondag 17 mei om 15.30 uur en iedereen is hiervoor uitgenodigd. Zie voor meer informatie www.oanedyk.nl

Na deze dag is er wekelijks een kort meditatief programma op zondagmiddag om 16.00 uur, waarbij muziek wordt afgewissseld met poëzie, meditatieve teksten en momenten van stilte. De toegang is vrij; na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Wie muziek wil maken of een voordracht wil houden kan zich hiervoor opgeven.

Verstuurd: woensdag 4 februari, 11.08 uur

Onze plannen voor komend jaar zijn rond. Klik op de afbeelding om het zomerprogramma te downloaden. Behalve wadlooptochten en dagen met zenmeditatie organiseren we kleinschalige visserij-activiteiten met netten en fuiken. Daarnaast beginnen we vanaf 17 mei met een wekelijks Stilte Moment in de kerk van Paesens op zondagmiddag. Het gebouw aan de dijk zal in het seizoen vrijwel dagelijks geopend zijn. Wil je op de hoogte blijven? Stuur een email en vermeld als onderwerp 'nieuwsbrief'.

Verstuurd: maandag 2 februari, 13.58 uur

Dit is een fragment van een ansichtkaart die ik vanmorgen tegenkwam, uitgegeven door Stichting Het Catharijneconvent in Utrecht. Het heeft als titel "Christus in verzoeking gebracht door de duivel", het verhaal dat voorafgaat aan het 'openbare leven' van Jezus. De miniatuur is afkomstig uit de Brevier van Beatrijs van Assendelft (ca 1458). De afbeelding op de voorgrond hoort bij de tekst uit Matteüs 4: "Daarna werd Jezus door de Geest meegevoerd naar de woestijn om door de duivel op de proef gesteld te worden. Nadat hij veertig dagen en veertig nachten had gevast, had hij grote honger. Nu kwam de beproever naar hem toe en zei: ‘Als u de Zoon van God bent, beveel dan die stenen in broden te veranderen.’ Maar Jezus gaf hem ten antwoord: ‘Er staat geschreven: “De mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God.”"


Ga naar:

Volgende dagboekpagina>>>
<<<Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief