November 2007

Verstuurd: vrijdag 30 november, 22.01 uur

Vandaag is het orgel van de hervormde kerk van Paesens-Moddergat na restauratie weer in gebruik genomen. Het instrument dat uit 1753 stamt is bijna vijfentwintig jaar onbespeelbaar geweest.

Jan Jongepier gaf vanavond een kort concert. Hij was adviseur van de restauratie.

ORGELWEEKEND IN NOORDOOST FRIESLAND
Het orgel van Paesens-Moddergat speelt een grote rol bij het Orgelweekend in Noordoost-Friesland dat Anshin en ik organiseren van 21-23 december. Hieronder valt een orgelexcursie op de zaterdag, een concert op de zondag en een geheel verzorgd weekend van vrijdagmiddag tot zondagmiddag. Klik hier voor meer informatie.

Verstuurd: maandag 26 november, 14.08 uur

De foto's van het afgelopen weekend over poëzievoordracht staan online. Klik hier om ze te bekijken.

Verstuurd: vrijdag 23 november, 8.20 uur

Deze foto had ik eergisteren nog gemaakt vanaf de dijk. Vandaag begint ons weekend poëzievoordracht, waarvan ik de foto's snel hoop te plaatsen.

Verstuurd: woensdag 21 november, 11.17 uur

Het is guur novemberweer met af en toe een beetje regen. Dit is het gezicht naar het zuiden, net buiten het dorp.

Verstuurd: maandag 19 november, 18.24 uur

Ik heb net het boek De Donkere Middeleeuwen van Isaac Asimov uit 1969 gelezen. Hiermee wordt de vroege Middeleeuwen bedoeld, vanaf het instorten van het Romeinse Rijk tot het ontstaan van het leenstelsel en de invallen van de Noormannen aan het einde van het eerste Millennium. De invallen van de Hunnen (het ontstaan van de Chinese Muur vanaf de tweede eeuw voor Christus schijnt hen onze richting te hebben uitgedreven voor hun plundertochten) luidden deze periode in. Ze brachten nieuwe ziektes met zich mee, wat er aan bijdroeg dat de Europese bevolking terugliep van 70 naar 20-30 miljoen inwoners. Op het schilderij van Eugéne Delacroix (1843-47) zie je Attila, de laatste koning van de Hunnen. Zijn bijnaam luidt de "Gesel Gods". Hij stief in het jaar 453 en hierna vielen de Hunnen als zelfstandig volk uiteen.

Verstuurd: zaterdag 17 november, 20.00 uur

Vandaag had ik een cursusdag als apirant-wadloopgids in Noordpolderzijl. Deze foto's van het getijdenhaventje kregen we van tevoren en laten de hoogtwaterstand van vorige week en de normale situatie zien.

Verstuurd: vrijdag 16 november, 11.52 uur

Gisteren ben ik weer teruggekomen na een paar dagen in Overijssel te zijn geweest. Natuurlijk heb ik weer wat foto's van mijn neefjes gemaakt. Dit is Tomás, hij is bijna een jaar.

Yari is net een jaar geworden.

Verstuurd: dinsdag 13 november, 11.52 uur

De komende dagen wordt deze site niet bijgewerkt, want ik heb o.a. samen met mijn zus Anneke een optreden in Dalfsen voor de jaarvergadering van de IJsselacademie in Kampen. Dalfsen ligt tussen mijn oude woonplaatsen Dedemsvaart en Zwolle in. Op de foto zie je de Overijsselse Vecht die er langs stroomt. Foto: Marcel Smeier.

Verstuurd: maandag 12 november, 19.07 uur

Vandaag hebben de buurman en ik de oude beerput volgestort. Daar gaan nog heel wat van die stenen in.

Deze foto is van rond een uur of vier tijdens een beginnende regenbui.

Verstuurd: zondag 11 november, 13.04 uur

Het water staat nog steeds hoog. Het is nu ruim drie uur na de hoogste waterstand en er staat nog net zo veel water als anders met hoog water.

Er komen steeds zware buien aangewaaid.

Ik heb net een artikeltje uit het Reformatorisch Dagblad op de website van stichting Vom Himmel hoch geplaatst over de migrantenkerken in Nederland. Er zijn in ons land naar schatting 800.000 mensen lid van! Een aantal ervan heeft zich verenigd in de SKIN: Samen Kerk in Nederland. Deze organisatie heeft bij de Task Force Toekomst Kerkgebouwen aan de bel getrokken, omdat ze in Nederland veel behoefte heeft aan plaatsen om samen te komen, terwijl officiële kerken hen meestal geen onderdak willen geven. Dit stond in Katholiek Nederland over een bijeenkomst die gisteren plaatsvond:

Zaterdag 10 november viert SKIN in een kerk in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar veel mensen van buitenlandse herkomst wonen, zijn tienjarig bestaan. Een van de sprekers is minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Drie migrantenkerken, waarvan twee van Indonesische herkomst, organiseren de bijeenkomst.

Wijkgebouwen
Het vinden van een betaalbare ruimte om samen te komen blijft voor migrantenkerken een groot probleem, zegt coördinator June Beckx van SKIN. Zij komen nu vaak samen in scholen en wijkgebouwen, mede omdat veel kerken van autochtone Nederlanders "er niet happig op zijn hun mooie kerkgebouwen ter beschikking te stellen aan kerken die ze niet kennen''.

Projectontwikkelaars
Leegstaande kerken worden meestal niet verkocht aan een migrantenkerk, die de ruimte goed kan gebruiken, maar aan projectontwikkelaars, die over veel meer financiële middelen beschikken. Beckx zou zich kunnen voorstellen dat gemeenten de migrantenkerken financieel helpen om een goede ruimte te vinden.

Verstuurd: vrijdag 9 november, 10.44 uur

Behalve dat er een noordwester storm staat met windkracht 9 is het ook springvloed. Het is voor het eerst dat ik heb gezien dat het water tot aan de dijk komt. Normaal lopen de schapen hierachter. Het was voor de dorpsschool reden om een kijkje te nemen.

De Waddenzee lijkt op dit moment meer op de Noordzee.

Dit is het hek voor de schapen.

Verstuurd: donderdag 8 november, 11.04 uur

Gisteren hebben we nieuwe riolering gekregen. De stenen buizen waren op sommige plekken helemaal kapot en doorgroeid met wortels. Onze oude had een overloop via een beerput. Nu is de beerput ontmanteld.

De deksel van de beerput zit rechtsonder. De afvoerbuis van de dakgoot links komt nu ook op het riool uit.

Met deze wagen is de beerput leeggezogen.

We werden goed gecontroleerd.

Dit krijg je als twee buizen van de giertank iets te vroeg loslaten.

Verstuurd: woensdag 7 november, 12.02 uur
Vandaag is het 'dankdag voor gewas en arbeid', een gedenkdag waarvan ik het bestaan was vergeten sinds ik van de lagere school ben. Het is een typisch protestants feest dat vooral nog op het platteland gevierd wordt.

Ik moet altijd denken aan onderstaande schilderij als het gaat over dankbaarheid en plattelandsleven:

'De arenleessters' van Millet (1857). In deze afbeelding is ook sociaal onrecht afgebeeld. Op de achtergrond wordt een rijke oogst binnengehaald, terwijl op de voorgrond de losse aren voor de armen overblijven.

Vincent van Gogh: 'Korenveld met maaier' (1890). Van Gogh was erg geïnspireerd door Millet en zag in hem een evangelist in de schilderkunst.

Verstuurd: dinsdag 6 november, 19.06 uur

Deze foto's heb ik net op de dijk gemaakt.

Verstuurd: maandag 5 november, 19.06 uur

Op YouTube vond ik deze promotie van een van de mooiste films die ik heb gezien: Into Great Silence, over een kartuizer klooster in de Franse Alpen.

Timo vanmiddag. Geaaid worden is voor hem een hele serieuze bezigheid.

Verstuurd: zondag 4 november, 14.04 uur

Anshin heeft gisteren de trap geschuurd om hem op te kunnen schilderen.

Ondertussen had ik huiswerk voor het winsterseizoen als aspirant wadloopgids. Hier heb ik met pen, potlood en wasknijper een positiebepaling gedaan (dit is niet de geeigende methode). Ik kwam nog wat tegen toen ik op internet wat opzocht over landmerken, de tekens aan vaste wal die je vanuit de zee kunt zien. Dit stond op de site www.spanvis.nl: "Een visserman had geen enkel navigatie-instrument aan boord. Omdat de zee zijn werkterrein was, bestond de bodem daarvan voor hem uit visgronden, die hij feilloos wist te vinden door het nemen van zogenaamde merken aan de wal. Deze plaatsbepalingen op de Zuiderzee hadden eigen namen zoals “Baken buiten”, “Kerk Bakhuizen”, Hemelum voor de Oost”, “Plaats van de Ketel”, “Toren-Doofpot”, “Molentje over Bosje”. Door een object op de wal op één lijn te stellen met een ander object, wist de visser waar hij was. Zo kennen we “Veling (Veluwe) aan de stad”, “Hindeloopen buiten ’t land”, “Schokkerkerk aan de Ketel” en “Toren aan de Poort” (de toren van de Grote Kerk in één lijn met de Drommedaris in Enkhuizen)."

Vanavond is 'wadvogelprofessor' Theunis Piersma te zien in Het uur van de wolf, om kwart over zes op Nederland 2.

Verstuurd: zaterdag 3 november, 14.04 uur

Op deze prent uit Tennyson's Idylls of the King (1898) staat de keltische druïde Merlijn, die eveneens bard was. Volgens de legende was hij leermeester van koning Arthur.

In verband met het poëzieweekend heb ik een printbare poster gemaakt op A4-formaat. Het zou mooi zijn als je deze ergens op kunt hangen. Klik hier om deze te downloaden.

Verstuurd: vrijdag 2 november, 21.20 uur

Strandlopers op het wad. Er zijn meerdere soorten die ik maar niet uit elkaar kan houden.

Deze foto heeft Anshin gemaakt.

Net als deze.

Paesens-Moddergat in de mist.

Verstuurd: vrijdag 2 november, 10.44 uur

Dit vond ik nog op de website katholieknederland.nl, nadat gesteld is dat protestanten de bijbelse grond van Allerzielen (vandaag) niet erkennen: "De Rooms-Katholieke Kerk leert dat het gebed voor de overledenen wel degelijk bijbelse grond heeft. In het Tweede Boek der Makkabeeën wordt verteld dat de Joodse vrijheidsstrijder Judas de Makkabeeër voor de overledenen een zoenoffer liet opdragen, "zodat zij van hun zonden zouden worden vrijgesproken" (2 Makk. 12,45). De protestanten kerken beschouwen de beide Makkabeeën echter als apocrief."

Op het plaatje is de heilige Hieronymus afgebeeld, die de Makkabeeën-brieven rond 380 vertaalde en opnam in de Vulgata, de meest gebruikte bijbelvertaling in de Middeleeuwen. Erasmus en Luther kwamen met kritiek op deze vertaling en lieten de boeken weg. Pas in de nieuwe bijbelvertaling werden ze weer opgenomen.

Verstuurd: donderdag 1 november, 13.17 uur

Vandaag is het Allerheiligen en morgen is het Allerzielen, twee katholieke feestdagen waarop de doden herdacht worden. Protestanten kennen deze dagen eigenlijk niet, omdat zij heiligenverering afwijzen (Allerheiligen), maar ook omdat zij het vagevuur niet kennen (Allerzielen, waarbij gebeden wordt voor het heil van de doden). Allerheiligen werd in 837 ingesteld door Paus Gregorius IV, maar het sloot waarschijnlijk aan op oudere, heidense tradities.

Biddende vrouwen op het kerkhof aan de Bredaseweg in Tilburg door Henri  Berssenbrugge, Allerzielen begin 1900. (Coll. RHC Tilburg)

Ga naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief



Klik hier voor informatie over mijn cd.


Klik hier om vier liedjes te beluisteren op Myspace.

Klik hier voor mijn videoclip op YouTube.

Klik hier voor recensies van mijn cd

Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief