Maart 2007

Verstuurd: zaterdag 31 maart, 12.06 uur
De afgelopen dagen heb ik opgetreden in Oldemarkt en Dedemsvaart.
Vanmorgen bij mijn ouders las ik een kort verhaaltje van Godfried Bomans over de Fries Titus Brandsma, die in 1985 door Paus Johannes Paulus II zalig werd verklaard. Bomans heeft nog les van de hem gehad in zijn rol als als hoogleraar wijsbegeerte en 'geschiedenis van de vroomheid' en beschrijft hoe hij de colleges heeft ervaren.

Klik hier voor het verhaal van Bomans over Brandsma.

De laatste weken heb ik veel door het land gereisd, maar de komende weken verwacht ik vooral in Moddergat te blijven.

Verstuurd: donderdag 29 maart, 12.06 uur

Er waren vandaag heel veel kluten achter de dijk bij Moddergat. Klik hier voor de foto's en een geluidsopname.

Verstuurd: woensdag 28 maart, 19.47 uur
Gisteren op de terugweg vanaf Zwolle hebben we een kleine omweg gemaakt via Bedum, met de bijzondere scheven toren.

Klik hier voor meer foto's.

De meeste vogels zijn druk met nesten in de weer. Deze kauwen hebben hun snavels vol met stokjes. Even daarvoor hadden ze een ekster bij een tak weggejaagd, maar die was veel te groot voor hen.

Verstuurd: woensdag 28 maart, 13.32 uur
Bij hoge uitzondering plaats ik in deze rubriek nieuws dat voorbij Groningen of Leeuwarden gaat: afgelopen dagen heb ik in Zwolle een cd gemaakt met een twaalftal van mijn liedjes. Hopelijk verschijnt hij in juni.

Klik hier alvast voor de foto's.

Verstuurd: zaterdag 24 maart, 11.27 uur
Vanwege andere bezigheden wordt deze website de komende dagen niet bijgewerkt. Vanmiddag is de wielerklassieker Milaan-San Remo die straks live wordt uitgezonden. Met zijn bijna 300 kilometer is dit de langste klassieker van het hele seizoen. Ik heb zin in deze echte opening van het voorjaar.

Verstuurd: zaterdag 24 maart, 7.22 uur
Gisteravond was er in het programma De Leugen Regeert een discussie over de klimaatverandering. Gelukkig waren er twee mensen die kwamen uitleggen waarom de media zo'n discutabele rol spelen bij de bespreking van juist dit onderwerp.

Volgens Ab Pilgram, oud politiek redacteur van de NOS die sinds 1992 het klimaatdebat volgde, en Martijn van Calmthout, chef wetenschap van de Volkskrant zijn de media (mede)verantwoordelijk voor de verwarring over klimaatverandering. Er wordt gesuggereerd dat verandering door menselijk gedrag een soort mening is, waar andere meningen met evenveel recht tegenover staan.

Personen die recentelijk in de media hebben beweerd dat de klimaatverandering grote onzin is, blijken geen van allen een technische achtergrond te hebben. Er schijnt vaak een man te worden opgevoerd die econoom is. Deze standpunten hoor je dan:

1. Er is niks aan de hand.
2. Als er toch wat aan de hand is klopt het niet.
3. En als het toch heel misschien zo is, dan worden we er beter van want mensen houden eenmaal meer van warmer dan van kouder weer (als straks de natuur een nieuwe ijstijd veroorzaakt, dat zou pas een ramp zijn).

De toch altijd charismatische Frits Wester gooide al zijn overtuigingskracht in de strijd: het is de taak van de journalistiek om ook dat andere geluid te laten horen. Ook al is dat maar een niet-wetenschappelijke mening tegenover de mening van de mondiale universitaire wereld.

Zelfs het voorbeeld van Galileo Galilei werd aangehaald, die beweerde dat de aarde rond was, terwijl de rest van de wereld daar niet aanwilde. Conclusie: je moet ook naar 'gekken' blijven luisteren.

Tragisch vind ik juist dat Galilei met (wetenschappelijke) argumenten zijn gelijk heeft gehaald en dat de tegenstanders van Galilei 'gelovigen' waren die zich beriepen op hun interpretatie van de Bijbel.

De bewuste klimaateconoom heb ik nog niet gezien, maar wel een item van het NOS-Journaal. Wie denkt u dat dit gerenomeerde instituut om een mening zou vragen? Nee, geen professor, die er zijn leven aan heeft gewijd en ook niet iemand van het KNMI. In plaatst daarvan ging het NOS-Journaal op bezoek bij een soort mannelijke Klazien uit Zalk die op het laagste punt van Nederland woonde. Of hij niet bang was voor overstromingen?

Nee hoor, wees gerust, er was volgens hem niets aan de hand.

En in Elsevier lees ik net dat, zoals de vissers beweren, kokkelvisserij helemaal niet schadelijk is voor de wadbodem.

Verstuurd: vrijdag 23 maart, 9.42 uur

Deze dag was er een bijzondere zonsopkomst.



De Lauwersoog gezien vanaf Moddergat

Er staat vanochtend een gure wind, wat je kunt zien aan de gerimpelde randen van de plassen links.

Regenwolken boven Moddergat.

Mijn eigen schaduw was nog lang op deze tijd.

Verstuurd: donderdag 22 maart, 12.56 uur
Vanmorgen heb ik de slechtvalk weer gezien. Hij vloog vlak boven de grond, om zo ongezien een groepje vogels te kunnen verrassen.



Dit zal zijn laatste prooi zijn geweest: een kokmeeuw.

Ik begin een systematiek te herkennen in de werkwijze van de slechtvalk. Eerst plukt hij de vogel op een bepaalde plaats, om er daarna een eindje mee weg te vliegen.

Aan het einde van de maaltijd worden de darmen verwijderd. De veertjes liggen dan een eind verderop.

Deze dode haas is bijna onherkenbaar in de modder.

Verstuurd: woensdag 21 maart, 12.04 uur
Anshin heeft net een publiciteitsfoto gemaakt voor de Dedemsvaartse Courant in verband met een optreden op 30 maart in mijn geboortedorp.

Verstuurd: woensdag 21 maart, 6.31 uur
De afgelopen week ben ik grootdeels in de rest van Nederland geweest, maar afgelopen zondag ben ik samen met mijn ouders even teruggegaan naar Moddergat.

Klik hier voor de foto's

Naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief

Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief