Maart 2007

Verstuurd: woensdag 14 maart, 9.46 uur
Vanwege andere bezigheden zal deze website een aantal dagen niet worden bijgewerkt. Om je niet met lege handen achter te laten heb ik de gefotografeerde vogels en kerken van de afgelopen twee maanden op een rijtje gezet. De opgenomen geluiden (vogels en kerkklokken) heb ik er ook aan toegevoegd.

Klik hier voor het overzicht van flora en fauna.
Klik hier voor het overzicht van de kerken in de regio.


Natuurlijk kun je deze foto van 23 februari vinden door op steenloper te klikken.

Verstuurd: dinsdag 13 maart, 9.46 uur

Deze ochtend heb ik geluidsopnames gemaakt van een grote groep brandganzen, samen met de kerkklok van Paesens. Je kunt horen hoe massaal de ganzen geluid kunnen maken.

Klik hier voor de geluidsfragmenten.

Verstuurd: maandag 12 maart, 16.36 uur

Vanwege het mooie weer heb ik een fietstocht gemaakt naar Ternaard, een dorpje verder dan Wierum aan de Waddenzee.

Klik hier voor de foto's.
Klik hier voor geluidsopnames (tortelduif, koolmees, mussen en kerkklok Nes)

Verstuurd: maandag 12 maart, 9.48 uur


Klik hier voor de foto's van vanmorgen.

Verstuurd: maandag 12 maart, 6.21 uur
Hoewel ik al bijna twee maanden in Moddergat woon was ik sinds onze verhuizing nog niet in de buurdorpen Wierum en Nes geweest. Dat hebben we gistermiddag met een wandeling in het mooie weer goedgemaakt.


Klik hier voor de foto's.

Verstuurd: zondag 11 maart, 11.59 uur
Gisteren hebben Anshin en ik een rondje om het Lauwersmeer gemaakt met de auto. Langs deze route, die voornamelijk door Groningen loopt, liggen enkele van mijn favoriete kerken. Ik heb ze een kleine zeven jaar geleden ontdekt en sindsdien ben ik er vaak teruggeweest. Deze dag heb ik ze aan Anshin laten zien.

Bekijk de foto's van gisteren.

Ik ben nu voor de vijfde of zesde keer naar de kerk geweest in Paesens en opnieuw was er een andere dominee. De preek ging over de 'aankondiging van het lijden' uit Johannes 14 en de daaropvolgende komst van de 'Trooster': "Dan zal ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger te geven, die altijd bij je zal zijn: de Geest van de waarheid."

Tegenover deze "Geest der waarheid" staat de "overste der wereld", een begrip die de dominee uit de vorige bijbelvertaling aanhaalde. Dat vind ik een mooie naam voor wat vaak satan of duivel wordt genoemd.

Verstuurd: zaterdag 10 maart, 9.52 uur
Het lijkt erop dat de torenvalken de nestkast aan de dijk hebben betrokken. Vanmorgen zag ik het mannetje en vrouwtje allebei bij de kast.

Toen ik te dichtbij kwam vloog het mannetje weg en bleef het vrouwtje zitten. Beide geslachten hebben heel andere kleuren.

Op de achtergrond grazen twee brandganzen.

Verstuurd: zaterdag 10 maart, 7.11 uur

Timo slaapt liever op een bed of op een bank dan op zijn kussen. Toen ik hem een half jaar geleden kreeg had hij al snel in de gaten dat er op de slaapkamer boven een mensenbed stond. Altijd als ik wegging moest ik zorgen dat ik boven de deur dichtdeed, anders lag het bed vol met haren. En dat terwijl hij nooit boven kwam als ik thuis was.

Hij heeft hetzelfde met de leren bank in de kamer. Hier mag hij niet op en normaal gesproken doet hij het niet. Maar wel als Anshin en ik gaan slapen. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat hij 's ochtends vaak slapende op de bank 'betrapt' wordt, waarna hij snel van de bank opstaat.

Gisteravond was Anshin wat laat gaan slapen, denk ik, of ik was wat vroeg, want vanmorgen om half zes, toen ik opstond en het licht aandeed, lag Timo nog op de bank en bleef liggen.

Het was voor mij een wat ongemakkelijke situatie. Eigenlijk ben ik een hele strenge baas, maar om hem nou zo weg te sturen ging me iets te ver. Ik besloot mijn aanwezigheid te laten blijken door koffie te gaan zetten en al snel besloot Timo toch maar dat hij op zijn kussen onder de tafel hoort. Tenminste als de baas er bij is.

Verstuurd: vrijdag 9 maart, 19.16 uur
Ik heb net wat gelezen in Geschiedenis van Nederland van Gerlof Verwey (1987). Hierin staat een plaatje van Nederland ten tijde van de moord op Bonifatius.

En dit is zijn versie over het levenseinde van de heilige.

Verstuurd: vrijdag 9 maart, 10.50 uur
Vanmorgen tijdens de wandeling bedacht ik dat ik vanwege het regenachtige weer geen nieuwe foto's zou maken. De gelegenheid besloot ik aan te grijpen om wat te schrijven over Bonifatius, aan wie ik nog wel eens gedacht heb de laatste tijd. Hij werd immers in 754 bij Dokkum vermoord.

Sinds een jaar of zeven heb ik veel belangstelling gekregen voor de middeleeuwse cultuur van het noorden van Nederland. En de kerstening in de achtste eeuw vind ik een bijzonder deel ervan. Maar ik ontdek steeds weer dat hoe meer ik me erin verdiep hoe minder ik ervan lijk te begrijpen.

Plaatjes als onderstaande zijn eigenlijk de enige tastbaarheden die je hebt, maar je weet dat ook deze weergave bezijden de waarheid is.

Foto: Bonifatius -‘de apostel der Duitsers en der Friezen’- hakt een heilige eik om in Geismar (Duitsland). Bron: www.katholieknederland.nl. De achtergrond van deze website klinkt mij nog wat in de oren met zinnen als: "Hij deed dit om de heidenen te tonen hoe machteloos hun goden waren. Toen er geen bliksemschicht uit hemel kwam om Bonifatius te vernietigen, bekeerden velen zich dan ook tot zijn God."

En: "Bonifatius besloot om eerst een bezoek aan Rome te brengen, alvorens zich weer aan de missie te wijden. [...] Gregorius II verplichtte hem wel nadrukkelijk om bij moeilijkheden de Heilige Stoel te raadplegen. In het geval van Bonifatius, afkomstig uit de Engelse Kerk, had de paus overigens niet veel te vrezen. Het waren in de vroege middeleeuwen met name de Keltisch-georiënteerde Ierse en Schotse Kerk die neigden naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid. De Engelse Kerk was sterk op Rome gericht."

En: "Door zijn goede relaties, enerzijds met Rome en anderzijds met de Karolingische vorsten droeg Bonifatius er in belangrijke mate aan bij dat de Heilige Stoel nauw bij de ontwikkeling van Midden-Europa betrokken raakte."

En, over zijn brute levenseinde: "Als hij op 5 juni 754 met Pinksteren onderweg is naar een door hemzelf afgekondigd doopfeest bij Dokkum, wordt hij overvallen door lieden die aan hun oude geloof willen vasthouden."

Als het in de toekomst nog eens langdurig regent, of bij een andere gelegenheid, hoop ik meer te vertellen over Bonifatius.

Verstuurd: donderdag 8 maart, 12.47 uur


Bekijk de foto's van gisteren en vandaag (met geluidsfragmenten)

Verstuurd: woensdag 7 maart, 10.59 uur
Grote veranderingen zijn er deze dagen op trekvogelgebied. Sommige vogels komen van zuidelijk Afrika en sommigen vertrekken tot voorbij de poolcirkel. Het Waddengebied is een belangrijk vertrek- en aankomstpunt, maar ook een tussenstation voor vogels om 'bij te tanken'.

De Bantpolder is de afgelopen tijd qua aantallen vogels nog nooit zo stil geweest als vandaag. De afgelopen maanden zaten hier duizenden overwinterende kieviten. Nu zijn er kieviten aangekomen die hier willen broeden. Zij laten het karakteristieke 'kie-oe-wiet' horen, en maken buitelingen boven het gras.

Een andere lentegast die ik vandaag voor het eerst heb gezien is de grutto. Hij liet zijn nieuwe aanwezigheid voortdurend blijken met zijn 'grutto-grutto-grutto'.

Ook meen ik gisteren en vandaag een witte kwikstaart te hebben gezien, die ook weer terug is uit zijn wintergebied.

Brandganzen.

En toen ineens zag ik een nieuwe zomergast die ik vooral uit mijn kindertijd ken van onze vakanties op Texel, waar een kolonie in het natuurgebied de Muy zat: de lepelaar. Toen hij uit de verte kwam aangevlogen vroeg ik me eerst af of het misschien de grote zilverreiger was, die ik in het begin veel zag bij Moddergat, maar die ik de afgelopen weken niet meer ben tegengekomen. Maar het was wat ik gehoopt had. Na zijn inspectieronde boven een plas in het kweldergebied vertrok hij richting pier.







Dit roodborstje heb ik gefotografeerd van achter ons keukenraam.

Naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief

Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief