Mei 2007

Verstuurd: zaterdag 5 mei, 10.35 uur

Ik hou van honden 'waar een beetje sensatie in zit', zoals mijn vader dat zou zeggen. Daarom hou ik vooral van jachthonden. En van de jachthonden is de Duitse staande korthaar een van de meest gepassioneerde. Toen ik vorig jaar zomer aan Anshin vroeg 'of ik weer een hond mocht' probeerde ik haar wat voor te bereiden op wat voor type hond ik zocht: "Zo eentje die 's ochtends altijd hard zit te janken bij de deur". Inmiddels weet ze waarover het gaat, want iedere ochtend is het hetzefde liedje. Vanmorgen ging-ie op de krant zitten, om zijn plannen voor de dag aan ons kenbaar te maken.





Bevrijdingsdag.

Vanwege andere activiteiten wordt deze pagina een paar dagen niet aangevuld.

Verstuurd: vrijdag 4 mei, 11.44 uur

Ik zit in een 'bloermetjesfase', denk ik, want vanmorgen viel mijn oog op dit madeliefje. Klik hier voor meer foto's van vanmorgen.

Verstuurd: donderdag 3 mei, 12.56 uur

Vanmorgen ben ik maar eens door de knieën gegaan om wat beter te zien wat zich op de grond afspeelt. Zulke gewone paardebloemen blijken dan ineens heel bijzonder te zijn.







Mijn vriend Geert Maessen uit Amsterdam is samen met zijn vriendin Lucia op bezoek. Ze zijn komen fietsen vanaf Zwaagwesteinde en kamperen op de camping tegenover ons huis. Geert is zanger en leider van Gregoriana en zet zich in voor de reconstructie van het Gregoriaans. Samen hebben we concerten georganiseerd in oude kerken voor stichting Vom Himmel hoch.

Verstuurd: woensdag 2 mei, 11.02 uur

Ik was vanochtend wat later uit bed dan anders, om half acht om precies te zijn. Timo, die normaal pas bij mijn derde kopje koffie begint te piepen dat-ie naar buiten wil, liet me nu vanaf de eerste slok al niet met rust. Klik hier voor de foto's van vanmorgen.

Verstuurd: dinsdag 1 mei, 21.30 uur
Ik ben weer wat verder gekomen in de "Geschiedenis van Nederland" van Gerlof Verwey. Ik ben nu bij de Noormannen, rond 800-900.


Deze heidense religie van de Noormannen komt grootdeels overeen met het oorspronkelijke geloof van de Lage Landen. Oppergod Othin is bij ons beter bekend als Wodan, waar de woensdag naar is vernoemd.

Op de website van de Werkgroep Hagal ("Voor een eerbaar, dienstbaar en weerbaar Heidendom in de Lage Landen!") kwam ik de volgende teksten tegen:

"Wodan, beter bekend als Odin, is de allerhoogste der Goden. Zijn naam betekent letterlijk ‘woede’ (of 'bezeten').

Wodan wordt omringd door twee raven, Hugin en Munin genaamd, respectievelijk ‘Geheugen’ en ‘Gedachte’. ‘s Morgens vertrekken ze en vliegen ze de wereld rond op zoek naar interessantheden en nieuws om dan ‘s avonds, al zittend op Wodan’s schouder, al hun ingewonnen wijsheid te vertellen aan hun heer.

Hij bezit een speer, Gungnir genaamd, die nooit zijn doel zal missen. Wodan zou deze speer over de mensheid hebben geworpen waardoor er oorlog in de wereld kwam.

In een poging om alle wijsheid van de wereld tot zich te nemen verloor Wodan zijn rechteroog. Hij gaf deze weg in ruil voor een slok uit de bron van Mimir. Hiermee zou hij wijsheid en kennis vergaren. Zijn oog zou nog steeds op de bodem van deze bron liggen. Als men ‘s nachts in de bron zou kijken zou men de weerkaatsing van de maan zien: Wodan’s rechteroog.

Wodan kent de toekomst en weet dus dat de Goden tijdens de 'Ragnarok' het pleit zullen verliezen. Met deze kennis probeert hij dus deze ramp zo lang mogelijk uit te stellen. Intussen verzamelt hij de elite der krijgers, de Einherjar. De Walkuren, de dienaressen van Wodan, houden voortdurend alle oorlogen in de gaten en kiezen vervolgens na de slag de beste gesneuvelde krijgers uit om hen als ‘ondoden’ naar het Walhalla te brengen waar zij wachten op de Ragnarok. De Walkuren kunnen het verloop van veldslagen bepalen en kiezen welk leger er wint.

Wodan is niet alleen god der krijgers maar ook als de wijze god, god van de dichters. De naam Wodan kan ook geïnterpreteerd worden als ‘Bezetene’ of ’Bezieler’. Vandaar dat Wodan ook de god en bezieler van de dichters is. Wodan spreekt ook slechts in rijm en verzen. Hij kan zo goed spreken zodat alles dat men hoorde als waarheid overkomt. Zijn welsprekendheid is dus een troef waarmee hij list en wijsheid kan combineren. Met gedichten en verhalen worden de grote gebeurtenissen (de geschiedenis) van de stam onthouden. De dichters bezaten dus aanzien en droegen ook een grote verantwoordelijkheid in de stam. Menig verhaal werd verteld bij het haardvuur tijdens de lange en koude winternachten over roemrijke veldslagen en tegenslagen."

Verder met Verwey:

Verstuurd: dinsdag 1 mei, 10.07 uur

Gisteren heb ik ons koningshuis een restant van de Middeleeuwen genoemd. Ik wil dit graag wat meer verklaren.

Ik lees nog steeds in de "Geschiedenis van Nederland" en ben nu aangeland bij de Frankische koning Karel de Grote (742-814). Volgens de auteur Gerlof Verwey was deze koning verantwoordelijk voor het ontstaan van het feodale stelsel in Europa. De restanten van de Romeinse beschaving, die op steden en op handel waren gebouwd, veranderden in een maatschappij waarin adel en klooster als grootgrondbezitters tegenover horigen en andere 'onvrijen' kwamen te staan. Deze samenleving was meer gesloten en het was de reden voor min of meer stilstand in onze economie en cultuur. God werd gezien als verantwoordelijk voor dit alles: "The rich man in his castle, the poor man is his gate. God made them high or lowly and He ordered their estate".

Tekenend vind ik Karel de Grote's interpretatie van het christendom. Hij bekeerde de heidense volken door ze de keuze te geven tussen de doop en het zwaard.

Omdat het noorden van Nederland minder onder invloed van de Frankische koning is geweest kon juist hier handel en cultuuroverdracht plaatsvinden. Deze regio's zijn de bakermatten van de Nederlandse cultuur geworden in deze vaak 'duister' genoemde eeuwen.

Hoewel ik niet streef naar een republiek vind ik dit toch eigenlijk beter passen bij het beginsel dat alle mensen in principe gelijk zijn aan elkaar. En gelukkig zijn onze omgangsvormen niet meer gebaseerd op geboorterecht.

Vanmorgen langs de pier.

Kokmeeuw.

Kluut.

Ga naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief

Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief