Oktober 2008

Verstuurd: vrijdag 31 oktober, 6.32 uur

De BBC heeft vorig jaar de serie The Lost Gospels uitgezonden over de "huge number of ancient Christian texts that didn't make it into the New Testament." Het is van de anglicaanse priester Pete Owen Jones, die als tiener voor het eerst de vier bijbelse evangelieën las, en daarna besloot om priester te worden. Pas veel later ontdekte hij dat er nog veel meer teksten waren over het leven van Jezus, waarover in de kerken vrijwel niet gesproken wordt. Hij gaat op onderzoek uit en raakt gefascineerd door wat hij tegenkomt. De BBC doet verslag en op Youtube zijn nu de meeste uitzendingen terug te vinden.

Deze uitzending gaat speciaal over het Thomasevangelie.

* * * * *

De serie "Verleden van Groningen", waar ik het 17 oktober over had, ging vorige week over de kerken en kloosters in de Middeleeuwen. Klik hier om deze uitzending te bekijken.

Verstuurd: dinsdag 28 oktober, 12.04 uur

Dit was de situatie achter de dijk rond een uur of negen.
Mijn moeder heeft voor mijn zussen en mij deze foto na laten maken van haar oma, haar vader (rechts) en haar oom (links met jurkje), rond 1913. Ze zijn inmiddels allemaal al lang overleden, mijn opa als laatste op 24 april 1980 op 69-jarige leeftijd.

Mijn opa.

Mijn moeders oma.

"Ome Henk" (voor mijn moeder).

Verstuurd: zondag 26 oktober, 15.32 uur

Deze foto's van een torenvalk had ik afgelopen donderdag nog gemaakt achter de dijk.

Verstuurd: zondag 26 oktober, 8.44 uur

De kwakzalver van Jan Steen.

De NCRV heeft een prijs gekregen van de Vereniging tegen Kwakzalverij voor de serie 'Uitgedokterd', die de kwakzalverij het afgelopen jaar het meest zou hebben gevorderd. In dit programma wordt volgens de stichting reclame gemaakt voor alternatieve geneeswijzen, zonder dat het reguliere circuit om een weerwoord is gevraagd. Daarom is er ook een klacht ingediend bij de Raad voor Journalistiek.

Misschien komt het heel onvriendelijk over, maar ik kan de stichting wel begrijpen. Alternatieve geneeswijzen zijn immers per definitie methoden die zich -om wat voor reden dan ook- onttrekken aan de wetenschappelijke regels. Ik vraag me altijd af waarom dat is, want met wetenschappelijke regels lijkt mij niks mis te zijn. Als je die wetenschappers niet om hun mening vraagt en wel de alternatieven reclamezendtijd geeft is dat niet helemaal in de haak vind ik.

Nu het wadloopseizoen voor het publiek voorbij is kunnen de gidsen eens wat nieuwe routes uitproberen. Gisteren hebben we gelopen van het Groningse Negenboerenpolder naar Noordpolderzijl, via de vaargeul de Zuidoost Lauwers, een tocht van in totaal 17 kilometer. Op de foto zie je de pluizen van de uitgebloeide zeeasters.

We gingen soms aardig diep door het water.

Deze zeehond in de Zuidoost Lauwers zwom een eindje met ons mee.

Verstuurd: woensdag 22 oktober, 17.56 uur

Vandaag heb ik met een aantal andere gidsen vanaf de pier in Moddergat een oversteek naar de Engelsmanplaat gemaakt. We vertrokken om half negen vanaf het gebouw aan de dijk.



Er stond veel water vandaag, het was maar een graad of zeven en we moesten langdurig door het zeewater. Op het moment dat ik deze foto maakte zat ik er zowat nog tot mijn middel in.

Vanaf Wierum was Henk (links), een andere gids, komen lopen. We kwamen elkaar tegen bij boei W17, die in de geul onder de Engelsmanplaat ligt.

Op het onbewoonde eiland.

Mijn vriend Teo Postma uit Zwolle is weer op bezoek. Hij heeft deze foto achter de dijk gemaakt.

Verstuurd: maandag 20 oktober, 10.07 uur

Dit komt van de voorpagina van de Kampioen, het ledenblad van de ANWB. Ik ben blij dat ik, sinds ik een betere auto heb en verwacht dat ik de Wegenwacht niet zo snel meer nodig heb, mijn lidmaatschap van deze organisatie kan opzeggen. Sinds ze zich in de jaren negentig meer en meer als een lobbyclub voor automobilisten gingen inzetten (o.a. tegen het 'kwartje van Kok') voel ik me niet meer bij thuis bij deze grootste vereniging van Nederland.

Sinds ik een kleine twee weken geleden de Nag Hammadi-geschriften heb gekregen heb ik er af en toe al wat in gelezen. Gisteravond kwam ik onderstaande passages tegen in de inleiding van het Evangelie der Waarheid, een gnostiek christelijk geschrift dat waarschijnlijk van de hand van de later ketters verklaarde kerkvader Valentinus (plm 100- plm 160) is. Het handelt erover dat de 'de Vader', 'het beginloze begin van het Al' door ons mensen moeilijk gekend kan worden vanwege onze eigen illusies. We zitten als het ware gevangen in onze eigen geest:

En dan verderop:



De geraniums in de voortuin bloeien nog steeds.

Verstuurd: vrijdag 17 oktober, 14.01 uur

Dertiende eeuwse kerk van Ezinge.

Op RTV Noord is een achtdelige televisieserie van start gegaan over de geschiedenis van Groningen. Deel 1 ging afgelopen week over de oudste geschiedenis van de wierdebewoners. Volgende week zijn de Middeleeuwen aan de beurt. De uitzendingen blijven misschien niet lang online staan en ze zijn te bijzonder om niet te hebben gezien. Klik hier om deze te bekijken.

Verstuurd: vrijdag 17 oktober, 12.21 uur

Meisjes uit Marken, rond 1900.

Vandaag in 1957 werd het voormalige Zuiderzee-eiland Marken met de vaste wal verbonden door middel van een dijk. Al meer dan honderd jaar is het eiland een toeristische trekpleister, wat deze week te zien was in de documentaire hierover op Andere Tijden. In de aankondiging:

"Net als zo'n honderd jaar geleden is Nederland op zoek naar zijn identiteit. Begin vorige eeuw gingen zogeheten volkskundigen aan de slag om onze tradities te redden. Het eiland Marken werd een gewilde attractie en het Openluchtmuseum bewaarde onze klompen. [...]
Aan het begin van de twintigste eeuw werd het nationale gevoel vooral gezocht in de volkscultuur. Duizenden Nederlanders stroomden september 1919 naar het Openluchtmuseum in Arnhem om zich drie dagen lang te vergapen aan allerhande volksvermaken en een keur van kleurige klederdrachten: het Vaderlandsch Historisch Volksfeest. Voor het oog van de camera trok een bonte stoet van klootschieters en drakenstekers. Toeschouwers applaudiseerden enthousiast bij het zien van Urker vissers of een Marker bruiloft.
De snelle modernisering van die tijd bracht dergelijke tradities in gevaar. Volkskundigen luidden de noodklok en probeerden te redden wat er te redden viel. Zo opende het Nederlands Openluchtmuseum in 1918 zijn deuren ter behoud van het plattelandserfgoed. Het eiland Marken werd onderwerp van studie én een toeristische attractie."



Op de fotopagina van Hilgien Ruinemans (zie bijdrage van gisteren) stonden meer foto's van onze wadloopzwerftocht dan ik eerst had gezien. Deze kwam ik ook nog tegen van het buffet met verse soep en broodjes in het gebouw aan de dijk.

Verstuurd: donderdag 16 oktober, 6.25 uur

Afgelopen week heeft dit artikel in de Toren gestaan, het huis-aan-huisblad voor de regio Hardenberg.

Deze foto's van het wadlopen van afgelopen zaterdag zijn nagezonden door Hilgien Ruinemans. Klik hier voor meer foto's die zij heeft gemaakt.

Verstuurd: maandag 13 oktober, 19.02 uur

Waarschijnlijk veertiende eeuwse afbeelding van de verbranding van Tempeliers in Parijs.

Vandaag in het jaar 1307 werd in heel Europa de Orde van de Tempeliers ontbonden. De Tempeliers was een geestelijke ridderorde, gesticht in 1118 ter bescherming van de pelgrims naar het "Heilige Land". Als gevolg van de Kruistochten was ze een belangrijke organisatie geworden binnen de Katholieke kerk. De orde ontwikkelde zich daardoor tot een internationaal bankiershuis. Zo stond de koning van Frankrijk zwaar in de schuld bij hen. Waarschijnlijk mede hierdoor en door het meewerken van de Katholieke kerk, die de Tempeliers van ketterij begon te betichten, werd de orde op vrijdag 13 oktober 1307 in een klap in heel Europa opgerold en belandden vele Tempelridders op de brandstapel. Eind 2007 verklaarde het Vaticaan de Tempelridders niet langer 'ketters'.

Klik hier voor meer informatie over de Tempeliers.

La Couvertoirade (Aveyron). In dit goedbewaard gebleven vestingsdorp in Zuid-Frankrijk, dat werd gebouwd door de Tempeliers, ben ik in september 2004 geweest.





Deze graven, die naast het oude kerkje staan, bevatten symbolen van de tempelorde, zoals het Tempelierskruis.

Verstuurd: zaterdag 11 oktober, 21.10 uur

Vandaag hadden we de laatste wadlooptocht van het seizoen in Paesens-Moddergat. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten van volgend jaar? Stuur dan een mailtje naar stichting Oan 'e dyk met als onderwerp nieuwsbrief. We sturen je dan vanzelf bericht van onze nieuwe programma's.

Onderweg naar de Paesensrede. We hadden prachtig nazomerweer, hoewel het ondertussen al midden oktober is.



Terug vanaf de vaargeul bij Schiermonnikoog.

Verstuurd: donderdag 9 oktober, 23.33 uur

Gisteren was mijn familie op bezoek vanwege mijn 37e verjaardag. 's Ochtends heb ik met Anshin een wadlooptocht bij het Robbegat ten noorden van Pieterburen gemaakt. Ondanks de regen was het een mooie ochtend en we hebben het geen moment koud gehad.

Mijn zussen Anneke (rechts) en Marieke met Timo.

Anneke zong alvast wat kerstliedjes voor mijn moeder, Yari en Marieke.

Als cadeau van mijn schoonmoeder heb ik dit boek gekregen, de Nag Hammadi-geschriften. Het bevat o.a. het Thomasevangelie, dat volgens wetenschappers woorden bevatten die teruggaan tot de oergemeente van Jeruzalem ten tijde van voor de bekering van Paulus. Klik hier voor het televisieprogramma Het Vermoeden, waar professor Quispel te gast was en waarin hij uitleg geeft over de waarde van de geschriften.

Het voorwoord van de Nag Hammadi-geschriften is ook geschreven door Quispel.

Verstuurd: zondag 5 oktober, 12.07 uur

Gisteren was er het jaarlijkse medewerkersuitje van het wadloopcentrum naar Schiermonnikoog. Boven het Noordzeestrand bij Paal 5 vlogen deze scholeksters. Dit strand is normaal een van de breedste van Europa, maar vanwege het hoge water was hier nu weinig van te merken.



Deze vuurtoren zie ik meestal vanaf de andere kant en helemaal in de verte. Vandaag konden we hem beklimmen.

De vuurtorenwachter.

Uitzicht op de Noordzee. Langzaam viel de zandplaat droog die in het Noordwesten langs het eiland loopt.

Verstuurd: zaterdag 4 oktober, 7.21 uur

Vandaag is het de sterf- en gedenkdag van Franciscus van Assisi (dierendag). Dit plaatje is de oudste afbeelding van deze heilige die leefde van 1181 tot 1226 en die al in 1228 heilig werd verklaard. Behalve dat hij bekend werd als iemand die sprak met de dieren heeft hij zich vooral ingezet voor de allerarmsten, met name voor de pestlijders die er in zijn tijd veel waren.

Hij is de stichter geweest van de Franciscaner orde, die zich beriep op drie evangelieteksten:

* "Als je onverdeeld goed wilt zijn: ga alles verkopen wat je hebt en geef het aan de armen en je zult een schat in de hemel hebben. Kom dan om mij te volgen." (Mt 19,21)
* "Neem niets mee voor onderweg, geen stok, geen reistas, geen brood en geen geld, en ook geen extra kleren." (Lc 9,3)
* "Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis opnemen en mij volgen." (Lc 9,23)

Voor zijn bekering tot 'vrouwe armoede' is Franciscus trouwens nog actief geweest als minnesanger of troubadour.

Eerder over Franciscus:
4 oktober 2007: Franciscus en dierendag
6 maart 2007: Franciscus en het Zonnelied

Verstuurd: vrijdag 3 oktober, 16.16 uur

Ik heb het boekje "Verhalen over de Robbevangst 1550-1950" gelezen, dat is uitgegeven door stichting 't Fiskershúske te Moddergat. Het gaat over de vangst op zeehonden in de buurt van de Engelsmanplaat. Vanaf 1591 heeft de Nederlandse overheid een premie ingesteld voor iedere gedode zeehond, als maatregel om de visserij te ondersteunen. In 1953 werd deze bonus afgeschaft en vanaf 1962 was de zeehondenjacht helemaal verboden in Nederland.

Ik las dat indertijd een favoriet streekgerecht scholekster, gebakken in zeehondenvet, was



Verstuurd: donderdag 2 oktober, 8.30 uur

Mijn zus Anneke heeft binnenkort een expositie in Londen bij "Vegas Gallery". Vijf van haar nieuwe schilderijen staan daarom nu op internet. Klik hier om ze te bekijken.

Ik heb vanmiddag een optreden in Hardenberg, samen met de muzikanten van Muppetstuff. Het thema is "verstedelijking van het platteland" en daar kan ik wel wat mee. Ik speel o.a. Wilde Ronnie Boomstam en Stil an de Voart.


Ga naar:

Volgende dagboekpagina>>>
<<<Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief






WEER IN FRIESLAND:
ACTUEEL EN VOORSPELLINGEN



Bijzondere meldingen van vogels in het Lauwersmeer en omstreken (vandaag)





CITAAT JAC. P. THIJSSE:

"Ga nu de Zuiderzee zien, eer het te laat is. Want lang zal 't niet duren, of groene polders vervangen de kabbelende golfjes."
Uit: Jac. P. Thijsse, Langs de Zuiderzee (1914)










Klik hier voor informatie over mijn cd.


Volgende dagboekpagina>>>
<<<Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief