September 2008

Verstuurd: maandag 29 september, 20.09 uur

Gisteren was een professionele fotograaf, Fonger de Vlas, mee met een wadlooptocht hier in Moddergat. Hij heeft deze foto gemaakt van Melle, een andere gids, en mij. Op zijn Flickr-pagina staat er nog een van de tocht, net als een hoop andere foto's.

Melle.

Korte pauze bij de Paesensrede.

Oversteken van een geul naar de vaargeul.

Langs de vaargeul terug naar de prei- mosterdsoep.

Foto: Panorama West-Terschelling. Bron: Terschelling in Beeld.

Op de website www.liederenbank.nl staan veel historische opnames van liederen die vroeger in Nederland werden gezongen. Ik vond er o.a. verschillende versies van het traditionele lied "Ik ben er de Groenelands straatjes". Klik hier om de versie te horen van inwoners van Terschelling uit mei 1955. De tekst van de eerste drie coupletten (die gezongen worden) luidt:

1. Ik ben er de Groenelands straatjes, zo dikwijls ten einde gegaan.
Daar heb ik mijn liefje verloren, dat hebben mijn vrienden gedaan.  ) bis

2. Niet langer dan gisteravond, stond ik voor mijn zoetelief deur,
Ik zei er,"Wel Betje, doe open, doe open, want ik sta er veur". ) bis

3 "Ik doe je voorwaar d'r niet open, en ik laat je voorwaar er niet in,
Gaat naar d'r jou huisje te slapen, en er is al een ander lief in".  ) bis

Klik hier voor de hele tekst van het oorspronkelijk achttiende eeuwse lied.

Verstuurd: zaterdag 27 september, 8.20 uur

Najaarstafereeltje in onze voortuin. Er hangt een handoek op het hek, zoals we de hele zomer vrijwel permanent wadloopspullen te drogen hebben. Tijdens onze zwerftochten kunnen deelnemers gebruik maken van onze verzameling gympies, die we daarna dan ook allemaal tegelijk te drogen hebben. De postbode zei eens, toen hij over een stuk of tien paar bij de voordeur moest stappen: "Wat wonen hier veel mensen zeg!"

De geraniums hebben de hele zomer gebloeid en er ontstaan nog steeds nieuwe knoppen. Dat werkt dus goed met een kapotte zinken teil: gaten boren in de onderkant (anders gaat alles verrotten), daarop puin gestort en bovenop een grondmengsel van zand, potgrond en ik meen ook een beetje kalk en gedroogde koemest.

Verstuurd: woensdag 24 september, 13.54 uur

Gisteren heb ik bij de Bantpolder deze garnaal gevangen. Het schijnt een nieuwe soort in Nederland te zijn, de zoetwatergarnaal. Er zwemmen er twee vrolijk rond in mijn aquarium.

Verstuurd: dinsdag 23 september, 21.11 uur


Dit kwam ik tegen op een ansichtkaart op de internetsite van het buurdorp Nes. Het "W.D." staat voor West-Dongeradeel (er zijn nog twee Friese dorpjes die ook Nes heten, waaronder eentje op Ameland). Op de site las ik dat er rond 1900 maarliefst drie smederijen in Nes waren, een dorpje met nu iets minder dan 400 inwoners. Uit deze tijd, waarin het fietsen in Nederland langzaamaan begon op te komen, stond op de site nog een oud krantenbericht, waarvan de precieze datum helaas ontbreekt. Hoofdrolspeler is ene Wierenga, een beginnend fietser die toen al achterin de vijftig was en die zich had gewaagd aan een fietstocht naar Dokkum. Op de terugreis was hij in de buurt van Wetsens gevallen nadat hij in paniek was geraakt van een claxonerende vrachtwagen:

"Een fietsrijder uit ons dorp, nog weinig bedreven in de kunst, van Dockum huiswaarts keerende, overkwam een ernstig ongeluk. Hij geraakte onder een vrachtwagen, waardoor een zijner benen gebroken en zijn schouder ontwricht werd. De heer Elema arts te Metslawier, verleende geneeskundige bijstand. De politie heeft de zaak in onderzoek."

Verstuurd: zondag 21 september, 21.55 uur

Ik ben vandaag met Anshin met de auto naar Dokkum gereden en met de fiets teruggekomen. Onderweg kwam ik erachter dat ik geen voordeursleutel had meegenomen. Omdat Anshin een paar uur weg zou blijven heb ik bovenstaande rondjes gefietst, wat helemaal niet vervelend was. Het was alweer mooi nazomerweer en er zaten veel goudplevieren en tapuiten in de hele regio. Langs de Paesens heb ik een ijsvogel gezien.

Verstuurd: vrijdag 19 september, 8.55 uur

Wallstreet op 'zwarte donderdag', 29 oktober 1929. Op een dag daalden de aandelen met 20 procent.

Gisteren gaf minister Wouter Bos van Financiën bij de NOS commentaar op de Amerikaanse kredietcrisis. Volgens hem waren de gevolgen voor ons beperkt omdat onze bankiers niet zo hebzuchtig waren.

Ik vroeg me af: dat woord hebzucht is toch een psychologische eigenschap waarbij de betreffende persoon liever iets voor zichzelf dan voor anderen wil?

En onze bankiers willen dus liever iets anders?

Verstuurd: woensdag 17 september, 22.37 uur

Deze foto van mijn neefjes Yari en Tomas mailde mijn zus Anneke mij net.

Verstuurd: dinsdag 16 september, 22.49 uur

Twee vrienden van mij, Jan en Paul uit Zwolle, gaan verhuizen naar Münster, dat op een uur rijden vanuit Enschede in Duitsland ligt. Gisteren hebben we hun voorverhuizing gedaan en mocht ik chauffeur/verhuizer zijn. De stad is natuurlijk bekend van de Vrede van Münster in 1648, hier geschilderd door Gerard Ter Borg. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ook is Münster bekend vanwege het Wederdopersrijk onder leiding van Jan van Leiden. Hij was vorst van een theocratisch doopsgezind koninkrijk geworden, nadat de 'wederdopers' de macht van de stad in handen hadden gekregen. In 1535 werd het rijk door de bisschop en de landgraaf van Hessen verslagen en werden de inwoners voor de keuze gesteld: bekering tot het katholicisme of de dood. Jan van Leiden, zoals zovele wederdopers, koos voor het laatste. Zijn doodgefolterde lichaam werd, met dat van enkele anderen, aan de toren van de Lambertikirche gehangen waar ze tussen 1536 en 1585 ter afschrikking vergingen. Lees hier meer over het Wederdopersrijk in Münster.

Lamberikirche

De kooien waar de mannen aan hebben gehangen.

Deze kerk in Metelen kwamen we tegen toen we er onderweg een broodje hebben gegeten.

Ik heb bij mijn ouders overnacht.

Mijn vader met Yari. Tomas, mijn andere neefje heb ik ook nog gezien. Hij is met zijn 22 maanden erg bedreven in het aanwijzen en benoemen van allerlei voorwerpen. Het bijzonderste vond ik -wat mijn zwager Peter hem een keer had geleerd- dat hij, toen hij voor het eerst mijn auto zag, naar het logo wees en zei: "Renault!"

Verstuurd: zondag 14 september, 22.27 uur

Vandaag heb ik, net als vrijdag, een wadlooptocht van Brakzand naar Schiermonnikoog gemaakt. Onder Schiermonnikoog liggen deze mosselbanken die inmiddels grootdeels gedomineerd worden door Japanse oesters. Dit is groot uitheems schelpdier dat met een reusachtige opmars bezig is en de mosselen verdringt. Vier jaar geleden werden de eerste 'Japanners' waargenomen en werden wadlopers opgeroepen te melden als ze er eentje tegenkwamen. Nu liggen er velden vol mee. Helaas kunnen vogels de schelpen meestal niet openkrijgen. Komend jaar gaat er ook commercieel gevist worden op deze oesters, die in sommige restaurants al op de kaart staan. Hopelijk kan dit de opmars wat stuiten.

Gisteren hadden we weer een zwerftocht op het wad. Deze foto is van vlak voor het vertrek voor het gebouw aan de dijk. (Foto: Lolkje van der Meulen)

Professor Wilbrink geeft tekst en uitleg vanaf het vertrekpunt op de pier. (Foto: Lolkje van der Meulen)

Bij de Paesenrede.

Voor de vaargeul bij Schiermonnikoog.

Verstuurd: vrijdag 12 september, 8.15 uur

‘Beschaving’ zien wij als het bezitten van veel dingen en machines. Dat is niet goed. Je moet blij zijn met wat je hebt.* (Mahatma Gandhi)

Deze week stond dit bericht in de Volkskrant:

"‘Malaise jeugd bom onder samenleving’

Het aantal jongeren dat ernstige problemen heeft, wordt steeds groter. De explosieve groei van deze ‘onderklasse’ is een maatschappelijke ontwikkeling die zwaar wordt onderschat door de politiek. ‘Het is een bom onder de samenleving.’ Dat zegt Hans Kamps, sinds een paar maanden voorzitter van de werkgeversvereniging in onder meer de jeugdzorg, de MOgroep.

Kamps, die ook kroonlid is van de Sociaal Economische Raad (SER) en voorzitter van de Algemene Bond voor Uitzendondernemingen (ABU): ‘Elk jaar neemt het beroep op de Bureaus Jeugdzorg toe met 10 tot 25 procent. Bij de psychiatrische jeugdzorg staan meer dan tienduizend kinderen op een wachtlijst. Het aantal kinderen dat uit huis moet worden geplaatst stijgt, net als het aantal uitvallers uit het mbo en het aantal zwerfjongeren.’

In het voorjaar deed Kamps namens de SER onderzoek naar de jongeren met een handicap die een uitkering krijgen, de zogeheten Wajongers. De SER voorspelde dat hun aantal in vijftien jaar explosief zal zijn gestegen, naar een half miljoen."

Het lijkt me in ieder geval een ontwikkeling om even stil bij te staan. Dit vond gelukkig ook Mirjam Sterk (CDA) in de Volkskrant vandaag: "‘We kunnen veel geld stoppen in de jeugdzorg om de wachtlijsten op te lossen, en dat moet ook om op korte termijn iets te verbeteren. Voor de lange termijn is het nodig dat we naar oorzaken zoeken. Medicaliseren we meer? Noemen we een lastig jongetje te snel een ADHD-patiënt? Of doen we te snel een beroep op de jeugdzorg en zou de verantwoordelijkheid terug moeten naar de ouders, met een beetje hulp van buitenaf? Pas als we weten wat in de samenleving speelt, weten we wat we eraan kunnen doen.’"

Misschien is het goed om eens te kijken naar wat een mens nodig heeft om gelukkig te worden. Nog nooit in de menselijke geschiedenis hebben we ons zo kunnen uitleven op het gebied van onze 'wensvervullingen' en we hebben nog nooit zo'n comfortabel leven geleid als nu. Ik wil alleen constateren dat deze ontwikkeling ons dus niet heeft gebracht wat we eigenlijk hadden gezocht.

Een kwart van de hedendaagse jeugd overweegt plastische chirugie, las ik gisteren ("Pubers balen van uiterlijk", kopte De Telegraaf gisteren). Dat bedoel ik nou. Als je deze jongeren vraagt zien ze dit als oplossing van hun probleem: "Ik voel me onzeker en als ik er beter uitzie voel ik me minder onzeker." Maar ze zullen op deze manier nooit 'zekerheid' krijgen, want eeuwigdurende verandering is de aard van het bestaan op aarde. Er is geen zekerheid, klaar.

Mijn vader, die nog net van voor de oorlog is en die als kind toch een behoorlijke mate van armoede heeft gekend, heeft nooit begrepen waarom Elvis niet lekker in zijn vel zat. "Die man heeft alles wat zijn hartje begeert", zei hij dan telkens weer. Hij bleef zich er maar over verbazen.

Verstuurd: woensdag 10 september, 7.45 uur

Oude moskee in Turkije. Foto: Flickr.com

Hot-nieuws sinds minister Plasterk erover begon is het burkaverbod in het onderwijs. Ik heb net proberen op te zoeken hoeveel mensen er in Nederland zijn die zo'n ding dragen, maar ik heb het nergens kunnen vinden. Wel veel berichten erover.

Zo kwam ik ook terecht op de site van Elsevier (dat is een voordeel van internet: je leest veel bladen waar je nooit een abonnement op zou nemen). Ene meneer Paul Lieben, opiniemaker van het blad, was zelfs tegen het gebruik van de hoofddoek omdat:

1. De speelruimte voor emanciperende allochtone vrouwen ernstig wordt beperkt bij een ongebreidelde toename van hoofddoeken in het straatbeeld;

2. Vrouwen die geen hoofddoek dragen, in bepaalde wijken dan maar benaderd worden als een hoer.

Ik vind het heel mooi van deze man dat hij zich zo inzet voor een betere wereld. Als de hoofddoeken nu verdwijnen worden vrouwen die geen hoofddoek dragen niet meer als hoer behandeld. Logisch.

Helaas zijn er veel van dit soort idealisten die menen dat de wereld beter wordt als alle tulbanden, moskeeën, burka's en koran's zouden verdwijnen.

Ik geloof daar helemaal niks van. Ik denk dat onze grote vijand chagrijnigheid is, maar dat is natuurlijk veel moeilijker om te verbieden.

Verstuurd: maandag 8 september, 14.01 uur

Russische icoon uit de achtste eeuw. (Ik had deze foto geplaatst toen ik zag dat dezelfde afbeelding in een hoek van mijn boekenkast staat. Het was een erfenis van Anshin's tante die vorig jaar overleed).

Vandaag wordt traditioneel het feest van Maria's geboorte gevierd. Dit staat in over deze dag in een uitgebreide website over heiligen:

"Tezamen met Jezus zelf en de H. Johannes de Doper behoort Maria tot de weinigen van wie de biologische geboorte wordt herdacht. Het feest werd het eerst gevierd in het oosten sinds de zesde eeuw, onder invloed van het concilie van Efese (431), waar Maria officieel tot 'Moeder van God' ('Theotokos') werd uitgeroepen. Paus Sergius I († 701; feest 8 september) voerde het in voor de kerk van Rome, en in de 11e eeuw was het verspreid over de gehele kerk.

Historisch gesproken is niet bekend op welke dag Jezus’ moeder Maria is geboren. Men heeft gekozen voor 8 september, omdat op deze dag ergens in de 5e of 6e eeuw te Jeruzalem een St-Annakerk werd ingewijd. Sint Anna wordt beschouwd als de moeder van Maria. Dat gaat terug op een heel oude overlevering."

Deze overlevering stoelt op een legende over Maria's ouders: Joachim en Anna:
naar het apocriefe 'Evangelie over de geboorte van Maria' (ook wel ‘Proto-evangelie van Jacobus’), waarvan de oorsprong wordt geschat op halverwege de tweede eeuw.

Hoewel de oude kerk van Paesens Antoniuskerk wordt genoemd is deze oorspronkelijk waarschijnlijk gewijd aan Maria. (Klik hier voor wat ik hierover in maart van dit jaar heb geschreven). Op de kerkklok van Paesens uit 1507 wordt zij in ieder geval prominent afgebeeld. Deze dag zal dus in het verleden speciale betekenis hebben gehad in het dorp.

* * * * *

De Waddenzee verdwijnt op termijn door de zeespiegelstijging, over honderd jaar of misschien in 2200. Dit is te lezen in het rapport van de Deltacommissie onder leiding van oud-minister Veerman.

De commissie stelt zich ten doel deze ontwikkeling te vertragen. Zandsuppletie is daarbij het tovermiddel: zand van de Noordzeebodem zuigen, voor de Noordhollandse kust droppen en met de stroming naar de Waddenzee laten drijven. Daar bezinkt het zand en zo groeien de platen mee met de stijging van de zeespiegel, veroorzaakt door de klimaatverandering. De zeespiegel stijgt van 0,65 meter tot 1,30 meter in 2100 en van twee tot vier meter in 2200, berekende de Deltacommissie.

Hoger zeewater betekent ook dat het water van het vasteland met moeite in zee geloodsd kan worden. Daarvoor zijn gemalen met een enorme capaciteit nodig. In Lauwersoog moet een van de grootste van Nederland komen ten koste van 150 miljoen euro. (Bron: Digigids Wadloopcentrum Pieterburen).

Verstuurd: zondag 7 september, 18.25 uur

Vandaag hebben Anshin en ik een wadlooptocht naar Ameland gemaakt. Deze foto is bij de kust in Holwerd genomen. Zoals je ziet liepen er verschillende groepen voor ons uit.

Aankomst op Ameland.

Deze foto's heeft Anshin gisteren gemaakt tijdens een wandeling met hoog water op de pier.

Twee aalscholvers en een jonge zilvermeeuw. Op de achtergrond ligt Schiermonnikoog.

Kok- en zilvermeeuwen.

Verstuurd: donderdag 4 september, 15.12 uur

Deze foto van mijn neefjes Yari en Tomás mailde mijn zus Anneke mij. Ze verschillen zes weken en zijn nu bijna twee jar oud.

Mijn vader met Tomás bij Henk en Anneke in Zwolle.

Verstuurd: dinsdag 2 september, 17.59 uur

Dit stond gisteren in de Nieuwe Dockumer Courant op de voorpagina. Verderop was een hele pagina aan de zenactiviteiten van Anshin in Paesens-Moddergat gewijd.

Klik hier voor het hele artikel.

Dit weekend waren mijn vrienden uit Zwolle -Hendrik, Truus, Ryolanda en Etiënne- naar de camping in Moddergat gekomen. Later kwam ook Anneke Sloot met een tent langs.

Deze foto kreeg ik nog van een deelnemer van een wadlooptocht, gemaakt tijdens een pauze bij de Paesensrede, zo'n drie kilometer vanaf de dijk.


Ga naar:

Volgende dagboekpagina>>>
<<<Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief






WEER IN FRIESLAND:
ACTUEEL EN VOORSPELLINGEN



Bijzondere meldingen van vogels in het Lauwersmeer en omstreken (vandaag)





CITAAT JAC. P. THIJSSE:

"Ga nu de Zuiderzee zien, eer het te laat is. Want lang zal 't niet duren, of groene polders vervangen de kabbelende golfjes."
Uit: Jac. P. Thijsse, Langs de Zuiderzee (1914)










Klik hier voor informatie over mijn cd.


Volgende dagboekpagina>>>
<<<Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief